2007. november 11., vasárnap

Finn palacsinta

Avagy pannukakku (pancake; pannu = pan = sütő edény, kakku = cake = torta, sütemény).

Finnországban a palacsinta teljesen más, mint nálunk. Inkább omletre hasonlít. A sűrű palacsintatésztát rendszerint a sütőben sütik meg, nagyobb kockákra (pontosabban négyzetekre) vágják, lekvárral öntik le, és késsel villával eszik.

A hús sütésből maradt egy kis palacsinta tészta, amit a hússal együtt megsütöttem. Ilyesmit mindig csináltunk, ha rántotthúsból megmaradt a tojás meg a liszt. Innen jött az ötlet, mi lenne, ha vacsorára finn palacsintát készítenék. Nagyon könnyű, és gyorsan megvan.


Hozzávalók: 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás, 1/2 dl tej, csipet só, sütéshez 2-3 evőkanál olaj, tetejére lekvár, porcukor, vagy csokoládéhab.

Elkészítés: A lisztet a tojással és egy csipetnyi sóval összekeverem, és annyi tejet adok hozzá, hogy sűrű, de folyós masszát kapjak. A nokedli (galuska) tésztánál hígabb, a párizsi szelethez való tésztánál sűrűbb legyen. A masszát teflon edényben, kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalán pirosra sütöm. Akkor jó, ha mindkét oldala kb 5 percig sül, akkor a közepe sem marad nyersen. A "töltelék" a tetejére jön, késsel villával jóétvágyat kívánok!

A kész tészta kb 1 cm vastag lett, baracklekvárral kentem meg és porcukorral szórtam meg.

Nincsenek megjegyzések: