2008. október 5., vasárnap

Áfonyás lepény (?)

Nem a Rigó János, hanem a brownie a legjobb sütemény, fagylalttal, ahogy otthon a Mc Caféban adják, vagy vaníliaöntettel, ahogy itt. Egész napos mászkálás után jó beülni a Kämp kávézóba.

A héten mustikkapiirakka (áfonyás lepény) volt, finn túróval sütöttem, aki nem ismeri magyar túróval, dícsérte. Kicsit sós a finn (vagyis Lidl-ben kapható német) túró. Kép nincs, mire elővettem a gépet, elfogyott. Egyébként linzer tésztát nyújtok a tortaformába, ne legyen vastagabb 1 centiméternél, szélén lehet kis pereme, rá negyed kiló túró jön, cukorral és vaníliás cukorral kikeverve (lehet bele tenni egy tojássárgáját is), arra 200-250 gramm fagyasztott áfonya. Vagy hasonló apró bogyó. Feketeribiszke pl. A tetejét vékonyan meg lehet hinteni cukorral. 200 fokos sütőben 30-35 percig sütöm. A linzer tésztát itt muurotaikina néven kapni a boltban. Áfonyát a mirelit pultból. Túró beszerzése nehezebb, otthonról, ha van, az a legjobb, itt a Lidl-ben kapható túróból egy pohár, egy kanál tejföllel savanyítva megteszi. Finnek nem tudják, mi az az igazi túró, szemes valamit adnak, akkora, mint az almamag, azt mondják rá darabos sajt (raejuusto). Na ez reggelihez, kanállal, vagy kenyérre jó, de semilyen magyaros túrós ételhez nem használható. Van valami friss sajt (tuorejuusto) készítmény, olyan lehet, mint a krémtúró, na az még jó lenne a tésztára, de nem kapni.

Nincsenek megjegyzések: