2008. december 18., csütörtök

Megmondhatom-e?

Felmerült a kérdés, ha találkozom valakivel, aki egy adott betegség, vagy klinikai állapot tüneteit produkálja, megmondhatom-e neki, hogy beteg? Fotótanfolyamon szó volt a piros szem effektusról. Ha a képen az alany egyik szeme piros, a másik furcsa, akkor óvatosan lehet-e neki utalni arra, hogy menjen el szemészhez, mielőtt még megvakul. Vagy mikor valaki irreális dolgokkal érvel, és torzan méri fel a helyzetet, lehet-e neki mondani, hogy hülye? És vajon, amikor az utcán megugatnak a kutyák (míg más járókelőket nem), és az emberek is megbámulnak, valamit látnak rajtam, csak nem tudom mit, vajon egy orvos elmondaná-e, ha javasolt felkeresnem egy kardiológust?

És a jósnő, vagy látó, elmondhatja-e, hogy holnap a fejemre esik egy zongora, jobb, ha esernyőt viszek magammal?

Mit mond erről az etika?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha Kant-tól kérdeznéd:
"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindenkor egyszersmind általános törvényadás elveként érvényesülhessen."

Kata írta...

Az attól függ... :)
...mondjuk, hogy milyen a viszony, vagy mennyire egyételműek a tünetek, mennyire határozott az ezzel kapcsolatos megérzésed - én inkább megmondanám, hogy menjen orvoshoz, mint nem.
...hogy miről vitatkoztok, és kivel, hallgatnék és ráhagynám, vagy megmondanám, hogy számomra nem elfogadható a látásmódja és érvelése (a "hülyeséggel" vigyázni kell, lehet, hogy inkább neki van igaza:)))
...hogy mit kérdeztél a jóstól. Ha nem kérdezted, nem mondhatja meg. Szerintem.