2009. szeptember 21., hétfő

Kovászos uborka

Vajon a kovászos uborka elkészül sötét helyen? A szaunánkban állandó 30 fok van, az elég meleg lenne, de sötét. Kell neki a nap? Most kipróbáljuk.

Aztán azon is gondolkozom, hogy vajon mikor kell a magyar (sárga, tv) paprikát palántázni, hogy addigra hajtson ki, mikorra ki lehet ültetni. Tavra a palántákra rendelést felveszek.

5 megjegyzés:

KisVirág írta...

Igen, a koviubinak bizony kell a napfény, nem csak a meleg, pontosabban a Nap általi meleg kell neki :) Teljesen más az íze, vagyis inkább posványos, puha lesz, mintsem roppanós :) így inkább tedd az ablakba.
A paprika pedig meleg kedvelő, könnyen megfázik szegénykény, és 0 fok alatt már elfagy, így akkor érdemes kiültetni, ha már nem fagy (május közepe). A magot pedig április eleje, közepe felé vesd bele a kis pohárba :) ha még kicsit a pohárban marad melegebb helyen jobban jársz, mintsem, hogy kitedd a dermesztő fagynak. Általában 8-14 napon belül kihajtanak és szépen kezdik a növögetést, úgy 20 nap után már ki lehet ültetni :)

Névtelen írta...

A május közepi fagyhatár gondolom Mo.-ra vonatkozik és nem Finno.-ra.
Ott inkább júni elejéig legyen a palánta a napos ablakban.

KisVirág írta...

Igaz, csak én mindig magyarban gondolkodom :)

Betond írta...

A kovászos uborka eddig elvolt a szaunában, melegben, kezdett is opálosodni a leve, de most, hogy kisütött a nap, kitettük napozni, déleőtt a konyhában, délután a nappaliban áll az ablak előtt, ameddig csak el nem fogy. Egyébként a kelt tészának sem kell nap...

A paprika mag mellé begyűjtöttem az udvarról kapor magokat is, mint kiderült, az a vadvirág nem vadvirág volt, hanem kapor.

Kata írta...

Anyukám is csinált már nap nélkül, fazékban kovászos uborkát (talán a sütőben?) azt állítja pont olyan jó.