2009. szeptember 24., csütörtök

Szaunás uborka

Biztosan kiváncsian várjátok a kovászos uborka kísérlet eredményét, íme a beszámoló:

A beérkezett tanácsokat és a saját ötletünket összeraktuk egybe, és megvan a tuti recept, hogy lehet a hideg, őszi Finnországban finom kovászos uborkát csinálni. Ezzel le is lőttem a poént: finom lett, négy nap alatt, és úgy, hogy este a szaunában melegedett az üveg, ott állandó 30 fok van*, nappal meg, mikor besütött a nap, délelőtt a konyhában, délután a nappaliban napozott, amikor meg nem sütött a nap, kapott maga alá langyos vizet lavórban, derékig. Szép opálos lett a víz, kellemesen illatos, enyhén sós kovászos uborkát kaptunk, élesztős fehér kenyér végével, annyira ízlett, hogy ma szaladtam a boltba venni még kétésfél kilót, amíg kapni (most 1.50/kilo), és tél előtt lesz még újabb két adag, s a feleségem már oda is rakta az üveget a szaunába, ezúttal kovászolt rozskenyérrel.

Csak az nem derült ki, hogy kell-e neki a nap, vagy elég-e a meleg.

*) Update: akkor 30, mikor nincs befűtve, akkor 80-100.

2 megjegyzés:

KisVirág írta...

Ne aggódj, így is finom lesz, de hát, azért mégiscsak jobb egy napon érlelt, mint a szaunában :) napozni is jobb kint (és tartósabb), mint mondjuk a szoliban :) A másik - csak mert utánanéztem - a szauna egy állandó hőmérsékletet biztosít neki, míg a Napnak meg van az a csodája, hogy más az intenzítása és ezzel könnyebben, illettve mondhatni ügyesen, okosan segíti az erjedést! Egyszerűen más a hőfok "milyensége" :)
Jó értvágyat :)

Betond írta...

Napozni is jobb a napon, mint a szaunában... Mindenesetre most kint áll a napon, aki erőtlen, mert hiába süt, kint csak 5 fok van. Azt beszéltük, ma a kocsiba teszem, mert ott van nap is, meleg is az üvegházhatás miatt.