2013. január 15., kedd

A legnagyobb probléma

Akkor most elmesélem neked, mit itt a legnagyobb közös osztó. A közös osztók közül a legnagyobb. A szkvass utáni holdkóros állapotomban néztem az égen közeledõ repülõt, és ránéztem a szatyromra, tudom-e, hol van a törölközõm. Kimerített a beszélgetés, vagy talán a nemsokatalszom, de holnap tréningettartok és most kell elaludni, csak még ezt hadd. Ahogy ott merengek, a repülõ, mint valami ködbe veszõ vogonok elszállnak a fejem felett, persze hogy nem jó itt a többes szám. 42, 42, tehát felmerült bennem a kérdés, hogy is van a közös osztók definíciója? Mekkora a 42 és a 2 legnagyobb közös osztója? Az 1, vagy a 2? A kérdés az, hogy a kettõ tekinthetõ-e a 2 osztójának? Ja, a kettõ az prím, mert az 1-en és önmagán (2) kívül mással nem osztható. Ha a két számnak 1-en kívül nincs más közös osztója, akkor azok relatív prímek. De a 2 és a 42 emlékeim szerint nem relatív prímek, a 2 pontosan kétfelé osztja a 42-t. Tehát, akkor a definíció csak úgy stimmel, ha az egyik szám osztja a másikat, akkor az LNKO a kisebbik szám maga.

Persze a legnagyobb probléma gyökere nem itt eredendõ, de bûn lenne azt gondolni, hogy arról szabad a vogonok elõtt levetkõzni. A legnagyobb probléma az, hogy a vogonok is értsék, hogy sziszifusz tekeri fel a kereket a hegyre, de nem tudni mi van ott, megvilágosodás-e vagy szakadék.

Oké, hogy meg kell írni azt a könyvet, de mirõl? Lehet zabhegyezni, de minek? Adjatok a számba mondatokat, mondatokat akarok enni, ha már az a 800 kalória tarthatatlan cél, napi 1300 és 1700 között tengõdök, s persze meglátszik ez a mai szkvass tudásomon, és persze az utána követõ intelligencia demonstráción. Nem vagyok Monk. Bár kis híja. Aludni, aludni, aludni mondta le nincs a varsói útra pénzem hirtelen, ha nem kapok azonnal egy repjegyet és kérdést a válaszomra.

3 megjegyzés:

blis írta...

Ezt találtam:
Osztó: azokat a számokat, amelyekkel egy A szám osztható, az A szám osztóinak nevezzük. Minden számnak legalább két osztója van, 1 és önmaga.

Tehát a kettő osztója önmagának :)

http://www.matekfelvi.hu/osztotobbszoros.html

Természetesen könnyen működik az elméleted két számnál, esetleg háromnál, de több szám esetén ha tudjuk, hogy valamelyik maradéktalanul van meg az összes többi tényezőben, akkor miért is keresnénk más LNKO-t?

blis írta...

Akarom mondani a legkisebb tényezőnél úgysem találhatsz nagyobb közös osztót.

Névtelen írta...

Nem akarom letorni a lelkesedesed, de aggódom, hogy hülyeséget csinalsz. Neked az alapanyagcsered 2000 kcal korul van. Ha ennél kevesebbet fogyasztasz, annak kellemetlen vege lehet. A kilokat főleg vizbol és izombol veszited nagymertekben, emiatt kimerult is lehetsz. Birod az edzest? A szervezeted ugy érzi éhezés van, ezert elkezd veszesen tartalekolni. A fogyas megall, jon az "egy almatol is hizok" jelenseg. Aztan nekikezdesz enni, akkor meg jon a yo-yo. Ami lement visszaszalad, meg plusz egy kicsi. Legy szíves, egyel. K.