2014. június 25., szerda

Finn túróstészta

Ma túróstészta volt ebédre. Sok ismerõsöm kérdezte már, Finnországban hogy készítek túrós tésztát, gondoltam megosztom a lokalizált receptet.

Hozzávalók:
- 110g fodros agykocka tészta
- 50g füstölt, nem fõtt szalonna
- 150g friss túró (a fagyasztott nem jó)
- 0,75dl tejföl
- kb két liter víz
- csipet só
- tûzhely
- edény a tészta fõzéséhez
- edény a szalonna megolvasztásához
- edény a tészta, szalonna, túró összekeveréséhez (ez 1 adag esetén elhagyható, illetve a tányérral helyettesíthetõ)
- tányér és evõeszköz az elfogyasztáshoz
- ínyenceknek meggylekvár vagy pikáns ribizli vagy szilvalekvár

Elkészítés menete:
- a tésztát bõ, forró sós vízben megfõzöm, lecsepegtetem, és a keverõ tálba, vagy a tányérra öntöm
- amíg a tészta fõ (lehet utána is, ha tûzhelybõl csak 1 van), apró kockára vágom a szalonnát, és a kis lábasban megolvasztom, és összekeverem a kifõtt tésztával (vegák a szalonna helyett piríthatnak szezámmagot, finom ízt ad a tésztának)
- a túrót (hidegen) a tésztára morzsolom és összekeverem vele
- ízlés szerint lehet sózni, én nem szoktam
- megtejfölözöm
- anyukám meggylekvárjával és villával fogyasztom

Felmerül a jogos kérdés, hogy hol veszek Finnországban fodros nagykockát, szalonnát, túrót, és meggylekvárt. Hát a legközelebbi Auchan-ban (az óbudaiban vagy a csepeliben). Ja igen, a hozzávalókból kimaradt:

Kimaradt hozzávalók:
- HEL-BUD-HEL repjegy (ez egy kicsit megdobja a túróstészta árát, de megéri)
- feladott csomag
- hûtõtáska (a túró utaztatásához)
- behûtött jégakku
- csomagolóanyag (újságpapír, zacskó) a lekvárnak

Nincsenek megjegyzések: