2014. november 4., kedd

Mass customization mess

Nagyanyám folyton azt mondta ez a gyerek annyit olvas, hogy pap lesz belõle. Nem lettem pap, túl sok racionalitás szorult a fejembe. Most viszont itt a lehetõség, hogy pap legyek, mert amint megkeresztelnek a mormonok, mindjárt papnak is "szentelnek", náluk szinte mindenki pap. Elég racionális döntés lenne, ha elfogadnám az ajánlatukat. Csak az a ronda cölibátus, meg tized, meg alkoholtilalom ne lenne. Ejh, hát nem jó ez nekem, hogy mondom meg nekik, hogy nem jön szívbõl?

Ezzel szemben a finn evangélikus egyházban nem lehetnék pap, csak egy padban ülõ kiszolgált hívõ, cserébe dolgozni se kellene, csak eljárni vasárnaponként, még csak nem is kell erõsen hinni. És onnan van kilépés, ha mégsem mûködik. Szólni kéne a hittanon, hogy ugyan, gyorsítsanak már bele, mert ha ennyire lassan haladunk, a mormonok hamarabb víz alá dugnak.

A nagy kérdés az, hogy ha ennyire sok egyház van, és mind ugyanabból a bibliából jósol (prédikál), miért mond mindegyik mást? Egyik azt olvassa ki belõle, hogy tilos az alkohol, a másik azt, hogy tilos a disznóhús, a harmadik azt, hogy van reinkarnáció. Van olyan, aki csak az elsõ felét hiszi el, van, aki elfogadja a második részt is, de ott megáll, van, aki az elsõt teljesen hanyagolja, és van, aki elfogadja a biblia után próféták által írtakat is.

Ha így nézem, a mormon egyház modernebb, mert õk ma is "frissítik" a szent könyveiket, nekik most is van prófétájuk. A történelmi egyházak bibliája zárt, kanonizált, nem lehet hozzá tenni semmit, mondhatni elavult. Mégis, ott is megvan a megújulás vágya, nézzétek a fiatal evangelizációs gyülekezeteket, vidáman énekelve, kezeket az égbe emelve tisztelik az Urat. Az nem lehet, hogy egy egyház ne fejlõdjön...

Ezek után jó lenne, ha magam ki tudnám választani az egyházak kínálatából, hogy milyen hitet szeretnék. Mint ahogy az autót magam állíthatom össze az interneten, saját igényeim és anyagi lehetõségeim szerint: milyen típus (pl ford), milyen forma (sedan), milyen szín (bordó), milyen üléshuzat (bõr), milyen biztonsági felszerelés, milyen autósrádió, milyen navigátor, tolatóradar és egyéb extrák legyenek benne, vagy mint ahogy testre szabhatom az okostelefonomat alkalmazásokkal, úgy jó lenne, ha az egyházamat is testre szabhatnám.

Mass customization. Tömeges testreszabás. Elemekbõl építhetném fel.

Hiszek-e az újjászületésben? Hiszek-e a reinkarnációban? Hiszem-e, hogy egy isten van? Hiszem-e, hogy ez az isten elküldte egyetlen fiát? Hiszem-e, hogy a fiú, az apa, és még valami ragasztóanyag három az egyben? Hiszem-e, hogy amit a találkozón adnak, az ennek a fiúnak a teste és vére? Lehetek-e isteni (jó) még ebben az életemben, vagy bele vagyok ragadva egyik õsöm bûne miatt a rosszaságba? Van-e szabad akaratom, vagy elõre megírták-e a sorsom? Esetleg egy másik bolygóról jöttem a földre, hogy érzékszerveim lehessenek és tapasztalhassak és szabad döntéseket hozzak, hogy aztán a döntéseim alapján ítéljenek rólam, mikor innen visszaköltözök? Vagy másik bolygó helyett egy ideiglenes térbõl, a tükörszférából? Mi lesz a testemmel halálom után? Miért érdemes jó emberként élni...

Most korlátozott az agyam, és nem tud úgy száguldani, mint ahogy kellene, ez a két irányzat, a kereszténység és a mormonság erõsen elvágnak a budhizmus, a krisna hit és a többi (tao...) iránytól.

Tehát az ötlet az (csináljatok nyugodtan startup-vállalkozást belõle), hogy egy nagy táblázatból beikszelgetem, mi az ami hozzám közel áll, mint egy választási párt-preferencia kérdõíven, és az alapján kapnék hitet, és tanítást. És ha a véleményem az idõvel változik, akkor új testreszabott hit-koktélt kaphatnék, mint ahogy állást, autót vagy feleséget is lehet cserélni, ha a korábbiban megrendült a hitem.

A mormonsággal az a bajom, hogy annyira mondják az örökre szóló kötések fontosságát, hogy onnan nincs kilépés. Ja, és náluk nincs reinkarnáció, pedig azt hasznosnak tartanám az emberiség jövõjére és fennmaradására nézve (mert aki hisz abban, hogy még visszaszülethetik a földre, nem tenné azt tönkre).

Még ez jutott eszembe hirtelen errõl a döntéskényszerrõl: Az egyirányú utcába nem jó nagy sebességgel behajtani...

John Smith is hasonló dilemmával állt szemben (a vallások sokfélesége miatt), végül saját egyházat alapított. Vagy ahogy õk mondják, megkapta a lehetõséget, hogy kiizagítsa az eredeti jézusi-egyházat. Jézushoz hasonlóan nagy mágus volt õ is, a 180 éves startupja ma is növekszik.

Nincsenek megjegyzések: