2017. október 3., kedd

Még nagyobb leszakadás

Az apropó (ezt egy nappal a bejegyzés megírása után szúrom be): Levelezõ listán jöt egy levél, hogy fiatal házaspár Budapesten keres elérhetõ áron albérletet. Nézegettem én is, telljesen el vannak szállva az árak.

---

Nyílik az olló, aki keveset keres, nem lesz képes Budapesten albérletet venni. Már most 120-140 ezer forint körül van egy normális méretű lakás, egy postás, nővér, pályakezdő orvos is kaparjon még valami mellékállást, zsebpénzt, hálapénzt, feketén, hogy ezt ki tudja fizetni. Ha nem, mehet ki a városból lakni, ingázni, amíg bele nem un. Van olyan munka, amit lehet Gödöllőről, sőt Mernyéről is csinálni (ha van stabil net), de a takarító, az orvos, meg a nővér nem ilyen. Majd ha elegük lesz az ingázásból, elmennek kapálni, vagy elmennek olyan országba, ahol ki tudják fizetni az albérletet. London nem ilyen, szóval valahova máshová.

Érdemes elkezdeni nyelveket tanulni.

Nem, nem fog javulni. Egyre rosszabb lesz. Könyv: Hosszú farok.

Az albérlet árakat felfele nyomja az alacsony bankközi kamat, meg talán az is, hogy nem épül új. Na meg a "passzív jövedelem" (airbnb és társai). Meg az is, hogy aki kiment külföldre, látja, hogy ez jó biznisz.

Talán az albérlet-árakat látva zsarolni lehet a munkaadókat, hogy emeljenek bért. Vagyis Budapesten emelkedni fognak a bérek, vidéken meg marad minden változatlan. Azaz, az az olló még nagyobbra nyílik.

Nincsenek megjegyzések: