2019. szeptember 3., kedd

Hullámvasút

Olvasom valahol, hogy migránsokat nem akarunk, de akarunk vietnámi és egyéb más országokból érkező vendégmunkásokat, mert kell a munkaerő. Mert azokat haza lehet küldeni, ha elfogyott a munka. Persze, ha beleszagolnak a nyugati demokráciába, megízlelik az orvosi ellátás és szociális háló ízét, és majd ha mi magunk akarunk utcát söpörni, vagy nővérkedni, vagy agysebészkedni, akkor majd nagyon akarnak haza menni.

Ez most mindegy.

Kommentben valaki azt írja, hogy a kapitalizmus, "azaz a végtelen gazdasági növekedést istenítő neoliberális rendszer" egyik mellékterméke a menekültáradat. Ezen már elgondolkozok. Még soha nem láttam olyan hullámvasutat, ami csak felfelé megy.

Hát az nem úgy van, hogy egyszer fel, máskor le? A világ tágul, aztán összeesik, a bolygó felmelegedik, aztán lehül, a karrier emelkedik, aztán hanyatlik, a gazdaság növekszik, majd csökken. Mint fent úgy lent.

Olyan nincsen, hogy a gazdaság csak bővüljön, meg a pénz csak szaporodjon. Mikor elfogy az erõ, ami a tárgyat felfelé emeli, akkor az a tárgy lefelé fog elindulni, vagy zuhanni. Lásd háborúk, jégkorszakok, jedik. És a magyar foci.

Nincsenek megjegyzések: