2007. március 10., szombat

Farsangi fánk

60 dkg liszt
1 csomag élesztő
kb fél liter tej
2 tojás sárgája
1/2 dl rum vagy pálinka vagy fehérbor
1.5 liter étolaj
Cukor
Porcukor
Baracklekvár

3 dl langyos tejben az élesztőt 1 evőkanál cukorral megfuttatom. A lisztbe mélyedést csinálok, ebbe teszem a 2 tojás sárgáját, a rumot vagy pálinkát, meg az éleszős tejet. A tésztát jól kidolgozom, ha szükséges, langyos tejjel higítom. Fontos, hogy az élesztő egyenletesen jusson mindenhová. Meleg fedővel lefedem, és fél órát kelesztem.
A tésztát lisztezett deszkán kb 3 cm vastagra nyújtom, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kerek fánkokat szaggatok. Ha nincs pogácsaszaggató, megfelel egy pohár is, ilyenkor a tésztát kicsit vékonyabbra nyújtom. A kiszaggatott fánkokat fejjel lefelé teszem a forró olajba, fedő alatt kb 3 percig sütöm, ez alatt a másik oldala tovább kel. Majd a másik oldalát fedő nélkül sütom.A fánkokat papirtörlőre szedem, ha kihűlt, porcukorozom.

A baracklekvárt vízzel, rummal, és szükség esetén cukorral felfőzöm, ebbe mártogatjuk a fánkokat.

Nincsenek megjegyzések: