Recept (1 sütõlapnyi adag):
2 dl víz
2 dkg élesztõ (a kocka élesztõ felénél kevesebb, harmadánál több)
1/2 tk só
3 ek olaj
4 deciliter (!) liszt (durum, ha van, ha nincs, a sima is jó)
kelesztés elõtt és után
Egy élesztõ kocka felét 2 dl, 42 fokos vízbe morzsolom, 1 evkõkanál lisztet és fél kávéskanál sót hozzá adok, és simára keverem. 4 dl lisztet kimérek, 3 evõkanál olajat elkeverek benne. Hozzá öntöm az élesztõs sós vizet, és addig keverem, amíg egyenletes, lágy tésztát nem kapok. Gyúrni nem kell, a tészta annélkül is elválik a (mûanyag) edény faláról. A tésztát gombócban lisztezett edénybe teszem, lisztet szórok a tetejére, és konyharuhával letakarva meleg helyen fél órát kelesztem. Mikor kb kétszeresére megnõ lisztezett deszkán kinyújtom (lehet kézzel forgatni, nem kell nyútjófa), megkenem az isteni paradicsomszósszal, megszórom (vastagon!) mozzarella sajttal, és a tetejére teszem mindazt, amit a pizzára szánok. (Paprikát vékony szeletekre vágva, olivát, articsókát, paradicsomot, hagymát, vékonyra vágott gombát. Ha a sajt sótlan, érdemes a zöldségek tetejét vékonyan megsózni). 250 fokra elõmelegített sütõben 12 percig sütöm.
A tészta kelesztés nélkül fagyasztható, fagyasztóból kivéve kiolvasztjuk, és meleg helyen 20 percig kelni hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése