2011. június 26., vasárnap

Szuper pizzatészta

Íme az a szuper pizzatészta, amivel délelõtt kisérleteztem. Nem lett sem túl sós, sem túl sótlan, sem túl ragadós (nem kellett a sütõt sem olajozni, sem lisztezni alatta), sem túl kemény, bár a kelesztési és sütési idõre oda kellett figyelni. Internetes receptek és a pizzás Ali receptje keveréke. Fotóztam is, csak épp a végérõl maradtam le, mire elõkaptam a gépet, elfogyott.


Recept (1 sütõlapnyi adag):

2 dl víz
2 dkg élesztõ (a kocka élesztõ felénél kevesebb, harmadánál több)
1/2 tk só
3 ek olaj
4 deciliter (!) liszt (durum, ha van, ha nincs, a sima is jó)

kelesztés elõtt és után

Egy élesztõ kocka felét 2 dl, 42 fokos vízbe morzsolom, 1 evkõkanál lisztet és fél kávéskanál sót hozzá adok, és simára keverem. 4 dl lisztet kimérek, 3 evõkanál olajat elkeverek benne. Hozzá öntöm az élesztõs sós vizet, és addig keverem, amíg egyenletes, lágy tésztát nem kapok. Gyúrni nem kell, a tészta annélkül is elválik a (mûanyag) edény faláról. A tésztát gombócban lisztezett edénybe teszem, lisztet szórok a tetejére, és konyharuhával letakarva meleg helyen fél órát kelesztem. Mikor kb kétszeresére megnõ lisztezett deszkán kinyújtom (lehet kézzel forgatni, nem kell nyútjófa), megkenem az isteni paradicsomszósszal, megszórom (vastagon!) mozzarella sajttal, és a tetejére teszem mindazt, amit a pizzára szánok. (Paprikát vékony szeletekre vágva, olivát, articsókát, paradicsomot, hagymát, vékonyra vágott gombát. Ha a sajt sótlan, érdemes a zöldségek tetejét vékonyan megsózni). 250 fokra elõmelegített sütõben 12 percig sütöm.

A tészta kelesztés nélkül fagyasztható, fagyasztóból kivéve kiolvasztjuk, és meleg helyen 20 percig kelni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések: