2012. november 16., péntek

Lean vagy agile?

Már rég írtam szakmait, most itt az ihlet megint. Nyomatják ezerrel az IT cégnél a Lean filozófiát és ugyanakkor az Agile bevezetését. Jó ott lenni és látni, hogy mennyit megbotlanak. Mert az újnak az érvényességét nem validálták, mindenkire rá akarják adni a fûzõt, arra is, akire nem kellene, meg akire nem lehet. Egyszerûen van, ahol nincs értelme.

A másik gond az, hogy a lean-t (folyamat-optimalizálás, alkalmazási terület: gyártósor, tömegtermelés) és az agile-t (nóvum elõállítás, alkalmazási terület: mûhely) egyidõben akarják bevezetni ugyanott. Nem olvassák el a könyveket és tanulmányokat - a karcsúsításban nem jut rá idõ. Hol vannak ilyenkor a tanácsadók?

Ime egy 2000-es tanulmány (Bruce, Daly, Towers: Lean or Agile, Manchester Business School), ami rávilágít arra, hogy a két dolog tök más célra való:

Szívesen.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na ja, fuzovel gyorsan és hatékonyan lehet karcsusitani, az eredmény pedig látványos. De közben ott marad minden ami volt csak osszeszoritva. Bezzeg ha az ember atgondolna a szokásait, netán utanaolvasna mik a teendők a cél érdekében (mit egyél, mikor és mennyit, mit sportolj, hogyan, mikor és mennyit), és raszanna az időt és energiát, akkor lassabban ugyan, de valóban megszabadulhatna a feleslegtol (es épülne nem felesleges izom és önbecsülés).
Fogalmam sincs miről írtál, de bezzeg a női hivoszavakra felfigyeltem.
Amúgy nekem van fuzom, de ha lefogynek akkor is szeretnék, csak akkor két számmal kisebbet :-)
:-)
Bocs az ekezetekert, az van amit a mobil magától kitesz, és az nincs amit magától nem tesz ki, nem mindig van turelmem és időm javitgatni.
levena

Névtelen írta...

Ez a bejegyzes nem a fogyokurarol szolt. A gond az, hogy itt a "megszabadulni a feleslegtol" embereket jelent.