2007. szeptember 24., hétfő

Hiányzó szó

Vajon az enciklopédia szónak szerepelnie kell az enciklopédiában? Miért kellene? Ha az ember a kezébe fogja, akkor tudja, mi az. Ha nem lenne benne, akkor az enciklopédia hiányos lenne.

Kerestem egy szót. Egy színt, a 'keki' színt. Hogy is írjuk helyesen? Magyarul kerestem, de az angol neve kellett volna. Keki, így nincs benne a leggyakrabban keresett szótárban. Úgy se, hogy kheki. Sem úgy, hogy khaki. Ez már hiba, mert a google így megtalálta, itt. Vagyis ez az angol írásmódja, az enciklopédia szerint. (Eltöprengtem az etimológiáján: keki, kheki, khaki, ..., és vizuálisan máris összekapcsoltam a kakaó szóval. Metonímia? Szinekdoché? A szín meghatározta jelentés. Egyik kicsit hasmenésesebb, a másik az ellentkezője, a sok kakaó vagy csokoládé megfogja az outputot.)

Nem mintha számítana, de van egy szó, amit gyakran használunk, ha katonai színű ruhákról van szó, és nincs benne a szótárunkban. Vagyis a szótár nem teljes. Egyáltalán, lehet egy szótár, egy enciklopédia teljes? És ha lehetne teljes, mikor mondanánk azt, hogy most teljes?

Nincsenek megjegyzések: