2007. október 28., vasárnap

Kínai gombás hús

A kínai ételeket finnországban szerettem meg, igazából nem kínai, hanem vietnami étteremben. Volt egy vietnami kollegánk, aki Magyarországon tanult is, tanított is, amolyan finnorszába szakadt vietnami magyar volt. Az ő ismerőse vezetett egy kis kínai éttermet Pohjois Haaga-ban, a vasút alatt, ott, ahol Ex volt munkahelyének a központja van, meg az idősek otthona, ahol a nyáron rétest sütöttem. Ez a srác, Csó, vagy Dzsó, vagy mi volt a neve, készített nagyon finom wok ételeket, olyan neveken mint Vihannes Satay (vihannes = zöldség finnül), Kana satay (kana = csirke), Kana kumpu, Chop suey. Volt közötte csípős, csilis étel, meg szójaszószos sós ízű, csípős és nem csípős, volt csirke és marhahús, meg vegetáriánus. Finom friss zöldségekkel, jó minőségű kínai gombával, és extra adag rizzsel. Ha minden igaz, a rizs jázmin vagy basmati rizs volt, illatos, apró, száraz és finom. A kumpu a kesudiót jelentette, a kumpu ételekbe pirított kesudiót tett. Hozzá szójaszószt vagy chili szószt kaptunk, meg járt a Finnországban szokásos saláta (friss zöld saláta mustáros öntettel). Elég lepukkant hely volt, helyi nemdolgozókkal, meg egy rendszeresen visszatérő mozgássérülttel, játékgéppel, bárpulttal, de a kaja finom volt, ebédidőben megérte akár ott ebédelni, akár elvitelre kérni.

Ezeket az ételeket akartam ellesni, eltanulni, hogy otthon is, meg miután hazaköltöztünk, itthon is tudjak hasonlót főzni. De csak hasonlót sikerült, az eredeti ott maradt P. Haaga-ban. Csó meg átköltözött egy másik üzletbe Hakaniemibe. A vietnami kollegánk meg haza, Vietnamba.

A lényeg az, hogy az apróra vágott húst, legyen az csirke vagy marha, de karaj is megteszi, húsleves lében félig megfőzzük. Utána kerül a wokba, ahol kevés olajon átpirítjuk, erre jön a különféle zöldség. Lehet bolti zöldségkeverék, de ha magam akarok valami finomat, akkor bambuszrügyet, nagy (körömnyi vagy nagyobb) cikkekre vágott hagymát, vékonyra szelt sárgarépát, gombát adok hozzá, de ha zöldre akarom, akkor répa helyett hosszú zöldbab meg bébikukorica megy hozzá. A húst és a zöldséget 5-10 percig sütöm együtt. Ha nagyon le akarna égni, kevés vizet teszek alá, és az egészet egy fél erőleves kockával ízesítem. Mielőtt kész, szójaszósszal öntöm le, és még pár percet párolom. Só nélkül főzött friss rizzsel szeretem, legjobb a basmati, de a hosszúszemű gyors rizs is megfelel.

A mai meglepően jól sikerült, bár a karajt apróra vágtam, nem főztem elő, csak lepirítottam, és kicsit pároltam a wokban, aztán adtam hozzá a bambuszt konzervből, a hagymát, a gombát, szintén konzervből, kis pirospaprikát, fél leveskockát, és kb 30ml thai édes chili szószt, amitől enyhén csípős lett. Hmm, finom.

1 megjegyzés:

antymix írta...

Gratulálok neked Barátom! A nagy válságból kilábalóban megalkotod az egyik legjobb gasztronómiai blogot.