2007. november 6., kedd

Rétes kész tésztából

Kérték a rétes receptjét, és keresem itt, de látom, hogy még nem írtam, csak pakoltam fel a fotókat. Annyira egyszerű, hogy még egy mérnök is meg tudja csinálni.

Veszem a bolti réteslapot. Az jó vékony, nem kell nyújtani, csak kihajtogatni. Egy csomagban 6-12 lap van, kb 40x40 cm, ebből kettő vagy három kell egy rúd réteshez. Egyszerre 5 rúd fér a sütőlapra. Csak azért mondom, hogy ne fogyjon ki idő előtt. Az 5 rúdhoz 10-15 lap kell, a 2 csomag 6 lapos elég szokott lenni. Lehet a rétest másfajta tésztával is csinálni, azt majd a végén elárulom.

Először kitalálom, hogy milyen rétest is szeretnék csinálni. Attól függ, kinek. A gyerekeim inkább a mákost és almást preferálják. Nekem a túrós és a káposztás ízlik. Megveszem és előkészítem a hozzávalókat. Fél kiló túró 2 rúdra elég. 100-150 gramm darált mákból is két rúd lesz. Egy fej káposzta megpárolva 3 rúdra is elég. Almából egy rúdhoz kb 6-8 darab kell.

A túrót villával szétnyomkodom, hozzáadok 1 tojást, 1 csomag vaníliás cukrot, 6-8 evőkanál cukrot. Ha van otthon, citromhéjat is szoktam bele reszelni.

Az almát meghámozom, kimagozom, lereszelem. Megcukrozom, fahéjat adok hozzá, és megvárom, hogy levet eresszen. Sűrű szűrőn kinyomkodom, a levét megiszom.

A káposztát lereszelem, besózom, állni hagyom. A levét kinyomkodom, és kevés olajon megpirítom. Utálom csinálni, mert folyton kavarni kell, különben leég, de finom, ezért nem sajnálom az időt. Lassan pirul, néha egy óráig is eltart, míg a leve elpárolog. Mikor már barnul, két evékanál cukrot adok hozzá, hogy karamellizálódjon. Borssal, sóval ízesítem.

A darált mákot kb ugyanannyi kristálycukorral keverem össze. Nem főzöm, de egy kevés almát adok hozzá, hogy ne legyen nagyon száraz.

Ha a hozzávalók megvannak, begyújtom a sütőt, hadd melegedjen. Egy konyharuhát beáztatok, jól kicsavarom. Erre fektetem az első réteslapot. Olajjal kenőtollal vékonyan megkenem, erre jön a következő réteslap. Ha híg a töltelék (túró, alma), három lapot használok, ha száraz (mák), elég a kettő. A tölteléket egyenletesen rászórom a réteslapra. A túróra mazsolát, vagy magozott cseresznye befőttet szoktam szórni. A mákhoz, hogy ne legyen nagyon száraz, kevés almát. Tökkel is jó lehet, de próbáltam. Nagyanyám a túróba nem cukrot, hanem sót és kaprot tett, azzal is finom.

Aztán a vizes konyharuhát emelve lapokat feltekerem. A konyharuha segítégével a kb 40 cm hosszú rudat át lehet emelni a sütőlap szélére, onnan meg átgurítom.

Mikor a sütőlap tele, mondom, nekem 5 rúd szokott ráférni, a tetejét megkenem vékonyan tejföllel. Helyette lehet tojássárgáját is használni, vagy mindkettőt, előbb a tejföl, aztán a tojássárgája (1 tojás sárgája elég, még marad is belőle). A tojástól pirosabb lesz, a tejföltől puhább. Egyenesen megy a sütőbe, kb 200 fokon 20-30 percig sütöm. Ha már pirul, megfordítom, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön. Mivel a gáz sütőm csak alulról melegít, a sütőlap alá, a rácsra alufóliát szotkam tenni, hogy le ne égjen, úgy, hogy minden oldalon maradjon 2-3 cm rés, ahol a meleg levegő fel tud emelkedni. A sütőlapom széle lukas, ugyanezért, és nem is tolom be teljesen a sütő belső falához. Nagyjából ennyi. Miután kivettem, hagyom egy kicsit állni, megporcukrozom, és hamm.

Sok sikert! (Ha nem sikerül, ugorj be hozzám, megmutatom!)

Ha rétestészta helyett kicsit vastagabb tésztát szeretnék, akkor bolti, fagyasztott vajas tésztát veszek. Azt darabolom el 4-5 felé, és nyújtom ki olyan vékonyra, ahogy csak tudom. Kicsit jobban szakad mint a kész réteslap, omlósabb lesz tőle (mint a bejgli?), de így is jó.

3 megjegyzés:

Cserebogi írta...

Köszi a recepteket (bár nem én voltam, aki kértem, de ilyen részletes leírás után már biztos én is belevágok...).:) Egyébként a túró elkészítését pontról pontra így szokta keresztmamám, a NAGY palacsintaspecialista, végrehajtani. Palacsintába burkolva is páratlan élményt nyújt... :)

Betond írta...

Túró minden mennyiségben! Palacsintában, rétesben, tésztával, körözöttként, juhtúró tejföllel keverve, zsemlébe töltve, pitébe sütve, mindegy hogyan, szeretem.

Sok sikert a réteshez, és vigyázz, nem tudod majd elküldeni a legényeket. S úgy jársz mint Edó.

Tatamama írta...

Szuper a recept! Én is hasonlóképpen készítem.Élmény volt olvasni.