2008. április 6., vasárnap

Muszaka

Ragyogó időben kizavartam a fiúkat gördeszkázni. Hazajöttek, megebédeltek (pörkölt-nokedlit kértek fejes salátával, délután fagyi lesz karamellöntettel), és azonnal leültek a számítógép elé. Nem akarok velük kiabálni, és jobb tennivalót nem tudok a kezüke adni. Tanulni valót nem hoztak. Könyvet se. A holnapi sztájk (meg az esti program) miatt nem alszanak itt, majd tanulnak otthon, vagy a mamánál. A mama közel lakik az iskolájukhoz, tőle 10 perc gyalog, tőlem fél óra lenne. Azon gondolkodom, mit csináljak most velük. Elmehetünk moziba, de ebben a jó időben bűn lenne. Vagy bowlingozni, azt szeretik. Nekem kirándulni lenne kedvem, felmenni a hegyre, vagy a várba, vagy a ligetbe, Margit szigetre, mindegy, csak érezzem a tavaszi friss levegőt. Tegnap esett, most nem száll a por. Közben főzőcskézem is, kipróbálom a muszakát (hűtőben állt a padlizsán, nem akartam, hogy eltemetett költségként a kukában végezze). A Herkules című mesében is említik, az ikrek kívülről fújják a szövegét, de nem tudják mi az. Most megkóstolhatják. Enni nem igen fognak belőle, nekik minden ilyen zöldséges étel gyanús. Most még a tetején vacakolok, besamelt tegyek rá, vagy tojással elkevert tejfölt. Micsoda dilemma, ahelyett, hogy inkább elindulnánk valahová.

A recept: ujjnyi vastagra vágtam 2 és fél padlizsánt, besóztam, lecsöpögtettem, teflon edényben kevés olajjal mindkét oldalát megkenve pirosra sütöttem. Fél kiló darálthúst (zsírmentes fitt sertés, bárány helyett) hagymán megpároltam, fokhagymával, sóval, borssal, oreganoval ízesítettem, egy dl vörösbort öntöttem rá, egyet magamba, hogy kipirosodjak. A jénai edény alját kibéleltem a padlizsán felével, rá terítettem a húst (kicsit sok lett, ezért csak a felét elsőre), rá a tegnapról maradt fél adag rizs (az előfőzött zacskós rizs felét, erdélyi receptek rizzsel írják), rá karikára vágott paradicsomot (3 darab), rá a maradék húst, rá a maradék padlizsánt. És most jön a tetejére besamel vagy 2 tojással elkevert tejföl, rá reszelt sajt. Lehet, hogy csak este sütöm meg, jó lesz vacsorára, meg holnapra ebédre.

Update: A tetejére sajtos, tojásos besamelt csináltam, ahogy ez a recept írta.

Nincsenek megjegyzések: