2008. július 9., szerda

Csak jót 2.

Gondoltam írok valami jót: túrógombóc. Le is rajzolom:

Ha már elmentem multikulti gasztroblogba, megemlítem, hogy valahol lekvárral eszik, és papanas-nak hívják:

Román kollegámnak magyarázom, mi az a cottage cheese, de õ semmiféle sajtot nem eszik, de ez nem sajt, hanem valami elõtte, mikor a tej megalszik, ja jogurt, mondja, nem "jogurt", hanem aludttej, sleeping milk :), then becomes more thick, magyarázom, mire beugrik neki a papanas, elõbb mutatnom is kell hozzá googli képet a félbevágott gombócról, hát szép ez a nemzetköziség, ha a szalonnát ismeri, de a túrót nem akarja felfogni. De a fehérbab, abban egyetértünk, hogy jó. Malmozni fehérbab a tarkabab ellen szokott, holnap lerajzolom azt is. És én malmozok tovább, meg zabot hegyezek.

1 megjegyzés:

Vera Linn írta...

aludtej = lapte acru (olvasd lápté ákru) vagy lapte bătut (lápté bătut ă-nem tudom leírni, de ha e betunek ejted megérti, s ha megkéred megmondja ő hogyan kell ejteni) zónától függ, hogyan nevezik épp

jogurt az joghurt, magyaraul azt hiszem kefírnek is mondják. a románoknál van a sana (száná) amely valami az aludtej meg a joghurt között. a papanas az dzsemes, tejfölös tésztaféle, a pánkóhoz (fánk) hasonlít leginkább a magyar konyhából.

a túró az brânză (na ezt nehéz lesz :D probálkozz úgy, hogy brinze)