Tegnap, mikor nem performance teszteket számítottam (többnyire munkaidõ után, mikor már elcsendesedtünk, túl a vonatozáson meg az esti kártyázáson), azon gondolkoztam, hogy ha beüt a krízis, és menni kell, akkor lángossütõ vállalkozást nyitok. Ismerik a lángost nálunk, magyarországon, meg romániában, azonos néven. Nálunk vízbe áztatott fokhagymával, ott fokhagymás majonézzel adják. Telepítenék egy lángossütõ lakókocsit ide a cég udvarára, és onnan árulnám a tésztát. Hogy nem egészséges, olajban sült tészta? Nem baj, finom. És a finneknek is elõbb-utóbb össze kell majd húzni a derékszíjat (ne felejtsük el, abból indulok ki, ha itt a munka befuccsol és menni kell). Tegyük fel, dolgozik itt a campusban kb 3000 ember. Gondolom alábecslem, mert itt van az egyik cég nemzetközi fõhadiszállása, bár azok meg nem igen szorulnak rá a lángosra. Mindenesetre ha 3000 embernek a harmada vesz hetente egyetlen lángost, az hetente 1000 darabot jelent, ami napi 200, ami pizzériában is jó szám. Igaz ez egyszerûbb a pizzánál, nem adhatom a pizzáknál szokásos 5-6 vagy akár 10 EUR áron. Viszont a kávéhoz adott sütemény (pulla) 1.5-2 között mozog, a lángos meg jóval kiadósabb, adhatom darabját 2 EUR-ér, vagyis heti bevétel 2000 EUR. Ami egy jó jövedelemforrás. Lejön az alapanyag, a hely bérlet, a marketing díja, megmarad mondjuk a negyede, heti 500, havi 2000 EUR bevétel. És mondom, alá számoltam, a családnak hazavitt friss lángos, vagy a "lángosképû állatok", "lángoszabálók éjszakája", stb akciókat nem is vettem figyelembe.
Meg kell ismertetni a finnekkel a magyar lángost, meg kell szerettetni velük, a hidegben jól jön a kalória. Aztán ha megszerették, más forgalmas központokban, piacon, bevásárlóközpont elõtt, turista látványosságoknál is lehetne bódét üzemeltetni, franchise jelleggel. Szerintem bomba üzlet. Mert míg válságban csökken a kereslet egyes cikkekre, az olcsóbb helyettesítõ termékek kereslete növekszik. És ott vannak ínyenceknek a luxus lángosok, tejföllel, ketchuppal, sajttal, de még akár virslivel is töltve. Gyerünk, barátaim, munkára fel!
Közben ahogy itt gondolkodom, látom, hogy a McDonalds lenyúlta az ötletet, náluk is kapni tejfölös lángost, és ha minden igaz, elterjesztik (helyettem, hihi, olcsóbb lesz a marketingem!) a lángost világszerte.
3 megjegyzés:
elorelatoan, parhuzamosan a meloval uzemeltethetned es mire menni kell, mar megszertik, csak atkoltozteted a fohadiszallasod az irodabol a konyhaba. vigyazzzzzzzzz! laptopot nem egeszseges olyan helyen hasznalni.
PS. a langoszabalos ejszakara kerek egy meghivot az otletert
Támogatom a lángosos bódék telepítését! A Györgyi segít a marketingben, én vállalom a főkóstoló szerepét és majd kenegetem tejföllel! ;)
A MekDonáldsz pedig nem konkurencia, hiszen nekik furcsa elképzeléseik vannak mindenről (lásd: az nem hamburger, de ami pl. a Wendy's-ben volt, az már hasonlított). Az igazi, felejthetetlen tejfölös lángosnak megvan a formája és az íze is, amit a Meki nagymama nem fog tudni soha életében ipari körülmények között, a saját megfelelőségi elvárásai mellett produkálni...
Javaslom a lángos mellé a forralt bor bevezetését is... majd újabb termékeket, mint pl. a kürtőskalács is be lehet vezetni (jó forrón a nagy hidegben, had feküdje meg a gyomrukat! :) )
Vera Linn <-- az ipari laptop (pl. Panasonic ToughBook) jó megoldást jelenthet a szélsőséges körülmények melletti igénybevételre! ;)
Megjegyzés küldése