2009. február 22., vasárnap

Potyogtatott túrós

Csak eszem a túrós sütit, amit az otthonról hozott túró maradékából csináltam, és döngetem a mindenkori súlyrekordomat. Mi ez a lehangoltság? Jack Bauer sem érdekel, valahol elakadtam a 6. és 8. rész között, elalszom rajta, mire oda jutok, hogy nézzem, már késő.

A potyogtatott túrós receptje:

20 dk rétesliszt,
25 dkg cukor,
2 dl tej,
2 tojás sárgája,
fél kiló túró,
5 dkg vaj,
1 zacskó (5g) vaníliáscukor,
1 zacskó (5g) sütőpor

Egy tepsit kivajazunk, beleszórjuk a sütőporral elkevert liszt felét, beleszórjuk egyenletesen a túrót, nem kell lenyomkodni, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, esetleg egy kis reszelt citromhéjat, de azt utálom bele, rászórjuk a maradék lisztet, arra a hideg tejben elkevert két tojássárgáját, a tetejére reszelünk és egyenletesen elszórunk 5 deka vajat. A vajat lehet megolvasztva a tejbe keverni. Piros ropogósra sütjük (200 fokon kb 30-40 perc). Nekem akkor ízlik, mikor az edény aljára kikaramellizálódik a cukor. Ehhez fém edény jobban megfelel.

Egyétek, hízzatok tik is.

2 megjegyzés:

Kata írta...

Jaj, én már nem akarok.
De azért ma én is sütit ettem. Mert én meg nagyon finom túrós-joghurtos tortát készítettem a tesóimmal anyukám szülinapjára. A nagybátyám meg krémest hozott. Plusz egy kiló. :(

Betond írta...

Levena, a kerek emberek boldogabbak.