Valami finomra és melegre vágytam vacsorára, sós levesre, gondoltam csinálok sajtkrém levest. Emlékeimben élt egy régi próbálkozás, húslevesbe nyomtam akkor ömlesztett sajtot. Ilyen receptet kerestem a neten, de nem igen találtam, a legtöbben úgy csinálják a sajtkrém levest, hogy hagymás rántáson keverik el a sajtot, és főzik fel tejjel. Nem akartam nagyon tejesre, ezért a rendelkezésre álló receptekből (mert sem a vegetáriánus szakácskönyveim sem F. Nagy Angéla nem segített) a következő levest szintetizáltam.
Fél liter vizben felforraltam egy zöldségleves kockát. Lehet erőlevessel is próbálkozni, nálunk most a vega a menő. Amíg felforrt, egy negyed hagymát apróra vágtam, és kb. 5 dkg vajon megpirítottam. Két gerezd fokhagymát összetörve belekevertem, és egy evőkanál liszttel megszórtam, még egy-két percig a tűzön kevergettem. Erre öntöttem folyamatos keverés mellett a levest, vigyázva, hogy csomómentes maradjon. Öntöttem még hozzá kb 2 dl tejet, belenyomtam 10 dkg ömlesztett sajtot (natúrt, itt Olimpia a neve, otthon a Camping vagy hasonló), meg kb 5 dkg reszelt sajtot. Ez leginkább a trapistára hasonlít (Oltermanni). Borsoztam, késhegynyi szerecsendióval ízesítettem, és 5 percig állandóan kevergetve főztem. A végén két evőkanál 10%-os tejfölt (kermaviili) kevertem el benne, amitől kicsit pikánsabb lett. Sütőben kockázott kenyeret pirítottam (előbb jól megfeketedett, de aztán sikerült ropogós pirosra sütni), azzal ettem. Jóétvágyat!
Vigyázzatok, tele van zsiradékkal, maradjon holnapra is. Pedig eteti magát. Ja, sózni nem kellett, így is sós lett a sajtokban meg a leveskockában lévő sótól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése