2010. február 7., vasárnap

Runeberg süti

Megnéztem, megtalálható-e a Runeberg süti receptje magyarul az interneten. Megtalálható, de ha elolvasom, nem igen kapok kedvet hozzá. Sem arról nem szól egyik cikk sem, hogy ki az a Runeberg, sem arról, hogy milyen finom, sem egy kép a kész süteményről. Mondjuk képet úgy nehéz, ha az ember el sem készíti, csak lefordítja a receptet. Ráadásul a finn recept lefordítva érdekesen hangzik, szerintem át kellene fordítani úgy, ahogy a magyar receptek lenni szoktak. A finnben ilyeneket írnak: vegyél x lisztet, add hozzá, add a többihez a mandulát. Magyarul nem igen szoktunk receptet írni felszólító módban. Vagy tévedek?

Mindenesetre mondom, hogy a Runeberg süti, ami finnül Runebergin torttu, de nem torta, nem is muffin, bár lehet muffin sütőben sütni - FINOM! Nagyon finom, annyira, hogy mi már legyűrtünk egy párat, boltit, pedig nem olcsó, és ma még megyek venni a maradék leárazottból, mert szerintem akkor a legjobb, mikor már egy kicsit állott és szikkadt.

Hozzá tartozik (magyarázom, hogy miért finom), hogy rummal vagy punccsal kell a kész tésztát átitatni, a tészta mandulás, cukros, vajas, lisztes, tehát minden rossz megvan benne, a tetején cukormáz-karika és málnalekvár. A kis tortácskák, vagy sütemények egyenes henger alakúak, kb 6 cm átmérőjűek, és 6-8 centi magasok, nem olyan laposak mint a muffin. És hogy kedvet kapjatok, itt lesz mindjárt kép is, csak szkennelni kell. (De hogy meghazudtoljam magam, most olyan képet mutatok, ahol muffinnak néznek ki. A fenti kép szerintem jobb.)

Egyébként Runeberg költő volt, a finnek nemzeti költője, és svédül írt, talán olyan, mint nekünk Petőfi. De ezt majd a finnszakosok megerősítik vagy cáfolják.

És akkor a recept:

Végy hozzávalók:
200g vaj vagy margarin
2 dl cukor
2 tojás
100g apróra vágott mandula
2 dl zsemlemorzsa (lehet összetört keksz is)
3 dl liszt
2 ek sütőpor
2 dl habtejszín
2 ek őrölt kardamomi mag (kardemumma - a legtöbb finn sütemény tartozéka, érdekes aromát ad a korvapuustinak, a dallas pullának, a fánknak, kihagyható vagy kevés őrölt szegfűszeggel helyettesíthető)

átitatáshoz: puncs (vagy rum vagy rumaroma) és cukros víz (2dl víz, 1/2 ek cukor)
díszítéshez: málnalekvár, 1 dl porcukor, pár csepp víz vagy citromlé

A lisztet, sütőport és a kardemomi magot jól összekeverjük. Egy másik edényben a vajat a cukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és tovább keverjük. Hozzáadjuk a mandulareszeléket és a morzsát, majd felváltva adagoljuk hozzá a sütőporos lisztet és a tejszínt. Jól összekeverjük.

Kivajazzuk a muffinsütőt, és belemerjük a tésztát. (Ebből a receptből 14-16 darab süteményt kapunk.) 225 fokos sütőben 12-20 percig sütjük, majd kihűtjük. A tésztát punccsal, vagy puncsos cukros vízzel meglocsoljuk (átitatjuk) (süteményenként kb 1-2 ek). A sütemény tetejére kiskanál málnalekvárt teszünk.

A porcukrot kevés vízzel vagy citromlével sűrű masszává keverjük. Műanyag zacskó sarkába merjük, a zacskó sarkát kivágva a lekvár köré cukorkarikát nyomunk.

Ötlet: hengeres süteményt kétoldalon nyitott runebergsütisütővel lehet sütni, vagy több masszát piskótaformában megsütve és pogácsaszaggatóval kiszaggatva.

1 megjegyzés:

Marcsi írta...

Igen, éppen olyan fontos költő, mint nekünk Petőfi. A korszak is stimmel: a romantika ideje. Ő írta a finn himnusz szövegét (svédül). Tehát kicsit Kölcseyhez is hasonlítható.
A Runebergin kakku a finnek egyik legkedveltebb sütije!