2010. február 16., kedd

Vega bébiétel

Elég nagy gondban vagyok a főzőcskézéssel, ha a gyereknek kell valamit enni adni. Eddig ugye jól megvoltunk az anyatejjel, és csak kevés egyebet kapott: reszelt alma, főtt krumpli, brokkoli, hasonlók. Aztán elkezdett beleturkálni a vajaskenyerünkbe, sajtot akar, levest akar, főzeléket akar, mindent, amit a nagyok. Ezért sokszor sótlanul főzünk, vagy csak egy kicsit kap belőle. Na de mi legyen akkor, ha már unja azt, amit eddig kapott?

Meg kell jegyeznem, hogy amúgy is hendikeppel indul a konyhán, mert finnországban szinte alig van húsmentes bébiétel. A 4-5 hónapos gyerekeknek meg gyümölcspüréket, zöldségpüréket adnak, szinte mindegyikben rizskeményítő van, olyan egyen-ízűek. 8 hónapos gyerekeknek már kapható paradicsomos tészta, meg zöldséges lasagne, de ezekben meg tészta és tejpor van, amit, úgy tudunk, egy éves korig jobb mellőzni. Szóval kb 4-5-6 féle olyan bébiétel van, amit meg tudunk venni, és amit szívesen meg is eszik, kell, hogy hozzá főzőcskézzünk valamit. Szerencsére a sütőtök és a cukkini is tetszik neki, a répa krumpli is.

Ma gondoltam egyet, mi lenne, ha csinálnék neki valami finomat, olyat, ami a 10 hónapos gyereknek is már látványos, finom, egészséges, húsmentes, és amire végre én is azt mondanám, hogy ehető. A finnek nem ismerik a paradicsommártást húsgombóccal. Igazából nem ismernek semmiféle olyan mártást meg főzeléket, amit mi szoktunk készíteni, kivéve a borsólevest és lencselevest, ami szinte tökéletes főzelék. Naszóval, ma paradicsommártást csináltam neki húsgombóccal. Vagyis valami olyasmit. Egyszerű, elmondom.

Paradicsommártás húsgombóccal - vega babáknak - recept

Volt itthon egy kis hámozott darabolt paradicsom, amiből a pizzaszószt meg a melegszendvicskrémet, meg a tésztára való paradicsomszószt szoktam csinálni. Sima dobozos paradicsom, tartósítószer mentes, cukrozatlan. Ezt főztem kb fél óráig úgy, hogy folyamatosan vizet adtam hozzá, ha már nagyon besűrűsödött. Míg főtt, apróra vágtam egy szem krumplit, és egy fél répát. A répát feltettem főni, és 5 perc forralás után beletettem a krumplit. Sót vagy fűszert nem tettem bele. Ez is kb fél órát főtt, míg a krumpli megpuhult, jobban, mint ahogy magunknak csinálom, hogy olyan puha legyen, amit a gyerek a fogínyével is el tud rágni. Mikor a paradicsom szinte teljesen pürésre szétfőtt, sűrű szűrőn (nálunk teaszűrő van) evőkanállal kipasziroztam. Gondolom erre van jobb megoldás, nekünk nincs paradicsomnyomónk. Nem sok lett belőle, úgy egy deciliter, vagy kevesebb, de jó sűrű paradicsomszósz. Belekanalaztam a megfőtt répát, és botmixerrel leturmixoltam. A főtt krumplit nem törtem, csak belekevertem, így adtam a gyereknek.

Végre egy olyan étel, ami jól is néz ki, finom is, egyszerű is, nem kell bele sem só, sem cukor, sem más fűszer, és ha a gyerek meghagyja, meg tudom enni. És nagyon ízlett neki. Hát hogyne, mert van benne mit rágni, nem csak pép, mint az 5 hónapos bébiételekben.

Egyébként az ötlet, hogy répával édesítsem, onnan jött, hogy a paradicsomszósz eléggé savanyú még nekem is, de a bolognaiba répát párolunk, és nekem nem kell hozzá cukor, szóval édes. Répát meg ehet a gyerek, hajrá.

6 megjegyzés:

Negra írta...

Mikor a nagyobbik fiam volt pici, akkor szembesültem vele én is, hogy a bébiétel gyártók mekkora lókötők.
Simán tej, és glutén tartalmú cuccokat címkéztek fel 6-8 hónapos kortól ajánlva...
Sikítófrászt kaptam tőlük, és inkább én pempőztem otthon, nem vagyok mániákus, de amit el lehet kerülni, azt megpróbálom...
Így is, hogy 6 hónapig csakis anyatej, és azután minden "szabályt" betartva, szigorúan kerülve az allergizáló ételeket, még így is erősen ekcémás lett a kis terroristám.

De nem olyan megterhelő, a mindennapos főzésbe simán beleilleszthető, hogy magam csináljam a "bébiételt" is, és mondjuk az egy szerencsés adalék a dologhoz, hogy a szüleim a kertjükben megtermelték a hozzávalókat, garantáltan vegyszermentesen...

okos vega írta...

kisbabát vega módon etetni életveszélyes. növényekből nem kap meg minden szükskges aminosavat a fehérjeszintéziséhez és fejleten-visszamaradott lesz. felnőttként - önálló tudattal és saját felelősségre kell vegává válni.

Betond írta...

Ilyen értelemben már most elkellene kezdeni vele az alkoholt és a dohányzást, majd leszokik róla, ha nem akar.

Mennyi sok ember akarja magából kiméregtelenteni az évek során lerakódott koleszterint, erõszakot, tisztátalanságot, amit a hússal vittek be a szervezetükbe.

És mit csinálnak azok a családok, ahol egyik szülõ sem eszik húst. Melyikük fogja lebõrözni, lecsöpögtetni, felkockázni, megfõzni a húsos ételt?

okos vega írta...

de a dohányra és az alkoholra nincs szükség az egészséges emberi metabolizmushoz. ez az tudományos megközelítés. a vega étkezés csupán vallásos alapon állja meg a helyét. "tisztátalan" és "bűnös" étek csak ilyen szinten értelmezhető. a biológiai sejtjeink az egészséges metabolizmushoz megfelelő alapanyagot kérnek és ebből nem csinálnak ebből morális kérdést. csupán az ember. tehát mivel egy kisbaba főleg biológiai egyed és nincs számára vallási elkötelezettség. ezért meg kell számára adni azt, amit a biológiája követel.
felnőtt emberek vegás döntése természetesen ugyanúgy megkérdőjelezhetetlen mint az hogy vallásuk/ateizmusuk milyen. persze vállalni kell az ebből adódó társadalmi együttélési kompromisszumokat.

Betond írta...

Nagyon jó marketing fogás, tetszik.
Vegás témákban hasonló nevű számítástechnikai cég linkjét elhelyezni. Tényleg okos. :)

Ha tényleg vega vagy (miért is hívják a céget vegának?), te hogy lettél azzá? Neked nincs metabolizmusod?

És mihez kell a hús? Fehérje van a tejben is, tojásban is szójában is. B12? Az meg a tejben, mint hozzáadott tápanyag.

Egyébként mindenki ezt kérdi.

okos vega írta...

Irónia.
Színház az egész világ...
Nem akartam vallási háború irányba elmenni és nem is akartam vitázni. Főleg nem támadni. Erre most mindet megkapom :)
Csupán tájékoztatási célú TIT commentet szerettem volna produkálni.