A Lindström-szelet a legtökéletesebb kapocs a tápcsatorna (emésztőcsatorna) két vége között.
A Lindström szelet egy lapos húspogácsa (hamburger), amibe céklát is darálnak, vagyis balanszíroz az egészségesség és a junkfoodság határán: amit mérget beviszel a sült darálthússal, mindjárt közömbösíted is a célka jótékony méregtelenítő hatásával. A cékla miatt vörös, kinézete mint egy lótojás. Így néz ki (loptam):
Vagy készétel-kivitelben így:
Mint mondtam, a kapcsolat tökéletes, ráadásul kettős is. Mert nem csak a látvány (úgy néz ki, mintha), de a név is fogalmi kapocs. Legalábbis itt Finnországban ismert a Lindström név, mint háztartási berendezések gyártója. (Magyarországon externália, de mutatom képen.)
Ez egy szuperszónikus WC-papír adagoló, amibe két hatalmas tekercs fér, és ha az egyik kifogy, még ott a másik. A dobozon a felirat: Lindström. Na ez az externália, és ez a kapocs. A név. Amit fent megeszel, azt ... de nem akarom túlmagyarázni.
A kérdés, honnan, vagy inkább miért ezt a nevet kapta ez az amúgy finom szelet?
És akkor a recept:
Lindström-szelet (avagy céklás fasirt, gyakori finn menza-étel)
Fél kiló darált hús
3 közepes méretű főtt cékla
3 szem főtt burgonya
1 tojás
só, (fehér)bors
a sütéshez vaj vagy olaj
A főtt burgonyát és a célát lereszeljük, a darált hússal, tojással és fűszerekkel összekeverjük. Próbaként egy darab lapos pogácsát formázunk belőle, és olajon vagy vajon teflon edényben mindkét oldalát szép "barnára" sütjük. (Szerintem közepes lángon, de nem írják.) Megkóstoljuk, szükség esetén (vagy ízlés szerint) a masszát után-ízesítjük. A maradékot hasonló módon kisütjük. Ha a hús közepe nyers maradna, 180 fokos sütőben 3-6 perc alatt átsütjük.
Jó étvágyat!
Nekem tetszik ez a megoldás, hogy tanácsot ad, hogy lehet elkerülni a nyers hús kóstolását. Egyébként a sütéshez a finnek sokkal kevesebb infót adnak, mint a magyar receptek, pl nem mondja, hogy mennyi ideig, mekkora hőfokon/lángon süssük.
1 megjegyzés:
szerintem nagyon finom !
kiprobalom a hetvegen
koszi a receptet:)
Megjegyzés küldése