15 főre főzök lecsót, egy közepes méretű wokban 3 menetben. Kicsit fáraszt, hogy mikor kész van az első, ugyanezt végig kell csinálni még kétszer. A hozzávalókat már felvágtam, s hogy ne unatkozzak, belül zenét hallgatok. Pingpongedzéseken hallgattunk így zenét, még gyerekként, Pauloviccsal, Királlyal és Lengyellel, mindenki egyszerre indította magában a számot, és szinte ütemre pontosan egyszerre ért véget.
Most Hungáriát játszottam magamnak, a Hotel Menthol lemezt. A számok sorrendjére nem emlékszem, de majdnem mindet végighallgattam már, mikor felmerült egy kérdés. Fenyő azt énekli, hogy "a jampecok a sevroletben agybafőbe nyomják a dudát (du-du)", máshol meg azt, hogy "opelomat felspécizem". Érdekes, ez akkor fel sem merült, de most furdal, honnan az ördögből tudtam, s honnan tudták az akkori fiatalok mi az a sevrolet, s mi az opel? 1981-et írunk, az utakon Trabantok, Wartburgok, Zsigulik, Skodák, talán bogárhátú Folkszvágenek, de sem sevroletet, sem opelt nem igen lehetett látni.
S ha már kérdezek, szabad megkérdeznem, kik azok a jampecok (becézve jampi), és miért jampecok, miért nem jampecek?
---
Ti mit csináltok a paradicsom héjával, mikor a lecsóban összekunkorodik? Ha 15 személyre főztök, akkor is kipiszkáljátok mind?
8 megjegyzés:
Autó Motor Magazin www.automotor.hu
gyerekkoromban belül zongoráztam egészen addig, amíg zongorát nem kaptam 14 éves koromban. lecsófőzés közben nem :D megszólalásig így néz ki az én lecsóm is, azokat a sárgás izéket leszámítva (nálam zöldek). épp a tegnap főztem egy woknyit, a párom sütött hozzá egy jó kis házikolbászt.
(M'ér' veszlek komolyan?)
http://www.kislexikon.hu/jampec.html
A vegyes hangrendű szavaknál a toldalék választható, lehet mély vagy magas (vö. a - mély, e - magas; a toldalékban az o - mély, az e - magas), ízlés szerint.
Nem főzöm bele. A végén adom hozzá, akárcsak a sót, fokhagymát, zöldségzöldet.
De jó, hogy ti tudtok ilyen csoda weboldalakat, most már tudom, honnan csalnak azok akik olyan szépen fogalmaznak.
Antymix, akkor még nem igen volt ilyen weboldal, nem hiszem, hogy ott olvastam volna róla ;)
nem tudok csoda weboldalakat, az a csoda, hogy Te nem használod a google-t ;)
Ej, hát látom én is hogy mindenki googlét használ.
Annyi sok szép képet tesz mindenki a blogjába, kár, hogy a google mindenkinek ugyanazt a találatot hozza.
Jampec kérdésben ez mondjuk nem lenne probléma.
Egyébként köszönöm a linket, ment a bookmarkokba, csak el ne feletsem, hogy oda tettem.
a paradicsomot leforrázom egészben, lehúzom a héját, vagdalom s úgy adom hozzá. így nem kell kipiszkálni.
zenei hallásom nincs, tehát énekelni nem szoktam, még úgy bent sem. kár lenne a zenéért.
Basszus, hogy el vagyok maradva :( Drukkolj már, hogy legyen végre netem! Mert ha lenne, akkor már napokkal ezelőtt megmondhattam volna, hogy én is leforrázom a paradicsomot és előre lehúzom a héját! (Akarod tudni pontosan? Felteszem a vizet, amikor a paprikát kezdem vágni. Míg melegszik, közben vágok. Mikor felforr, beleeresztem a parikat, kicsit várok, és teaszűrővel kiszedegetem hideg vízbe. A héja megreped, nagyon könnyen lejön.)
Levena
Megjegyzés küldése