2011. április 8., péntek

Agyas kenyér

Valahol olvastam, de lehet, hogy csak álmodtam róla, hogy a régi agyszüleményem, a fodros agykocka taplra állt, útra kelt, valami weboldalon megjelent, és meghóditotta a földet.

Találtam egy hangulatos békebeli cukrászdát, olyat, mint amilyenek otthon is lenni szoktak, persze a helyi finn jellegzetes süteményekkel, hiába keresnék rigójancsit, és friss kenyerekkel. Egy hangulatos régi városközpontban, faházban, érdemes beülni egy kávéra tortával (Kauklahtiban). Ott rendeltem a tortát a hétvégi ünnepléshez, mert a nagy áruház nem vette fel a vasárnapi szállítást.

Jól bevásároltam süteménybõl és kenyerekbõl, s kérdem, hogy a süteményeikhez használnak-e állati eredetû zsiradékot vagy más alapanyagot. Kérdi az eladó, mire gondolok, mondom, hogy pl disznózsírt. Mondja, hogy náluk semmi állati eredetû alapanyag nincs, de a boltiban gyakran használnak valami enzimet, vagy kocsonyásító anyagot, amit tehénagyból (lehmänaivo) készítenek. Õk ugyanezt cukorból vonják ki.

Undorítóan hangzik, gyorsan felírom a (bolti) kenyeret a tiltólistára.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zselatinnak (E 441) hívják a dolgot amire a cukrásznéni gondolt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Zselatin "növényi" zselatinnak agar-agar-t (E406)szoktak használni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Agar-agar
Ez meg a sajtok oltóanyaga, ami általában szintúgy állati eredetû, de lehet növényi is: http://en.wikipedia.org/wiki/Rennet
(UKban az élelmiszeripari cuccokra rá szokták írni, hogy "suitable for vegeterians", így nem kell az E-ket végigbogarásznod.)
R.

ORsi írta...

erre jó rászokni, hogy az ember ilyesmire rákérdez. bár nekem az a tapasztalatom, sokszor tényleg magát a kérdést nem értik, de azért bízom benne, ha sokan kérdeznek, elöbb-utóbb utánajárnak az eladók...