2011. május 9., hétfő

Minden ember joga

Finnországban van egy törvény, a Mindenki jogai, vagy minden ember joga, ami rögzíti, hogy bárki, aki erdőben sétál, szedhet az erdőben gombát, bogyót, felszedheti a lehullott ágat, függetlenül attól, hogy ki annak az erdőnek a tulajdonosa. Az erdő többnyire magánkézben van.

Azt hiszem a törvény jó régi, és jóhiszemű, és azt hivatott szolgálni, hogy ha valaki az erdőben bújkál (háború?), vagy él, ott ne haljon éhen.

Közben megjelentek Finnroszágban a szervezett bogyószedő cégek, akik éhbérért dolgoztatnak külföldieket, hogy a mindenki számára ingyenes bogyót leszedjék, és azt utána pénzért árusítsák. Vagyis a törvényt kihasználva tesznek szert haszonra.

A föld és erdőtulajdonosok szervezete most azt szeretné elérni (cikk itt), hogy a minden ember joga ne legyen érvényes jogi személyekre és haszonszerzésre. Ha erdőtulajdonos lennék, és megengedném, hogy az éhes vándor egyen pár marék bogyót, de ha így leszüretelnék az összes terményt, biztos én is mérges lennék. Viszont ezzel a változással a finn jóhiszemű társadalom is borulni látszik.

Úgy néz ki, a finn törvények nem elég erősek, hogy megakadályozzák a hasonlókat, meg a szervezett bűnözést és a kéregetést.

Nincsenek megjegyzések: