2011. május 5., csütörtök

Xillit

A nyírfa kérgébõl kivont cukrot (xillit) Finnországban arany áron mérik. Egy 20 dekás doboz 5 Euro. Párom ezzel teázik, cukorbetegek is fogyaszthatják (ha jól tudjuk), talán még candida esetén is szabad, bár ennek is utána kellene olvasni. A lényeg, hogy nálunk hetente elfogy egy doboz. Cukor helyett.

Most találtunk egy forrást, ahol 1100 Forintért beszerezhetõ (nagyker). Kaptunk egy kilót 4-5 euroér. Kicsit tartottunk tõle, hogy milyen, mert ami Magyarországon kapható, azt általában kukoricából vonják ki. Elvileg ugyanaz az anyag, mégis a párom a finn nyírfakéregre esküszik.

A csomagolást nézem, azt írja származási hely: Finnország. Akkor ez biztos nem kukoricából van, mert Finnországban nem terem meg a kukorica. Para kipipálva.

Már csak azt nem értem, miért nem tudjuk ezt megvenni Finnországban, miért kell ezer kilométereket utazni, hogy olcsóbban megkapjuk.

3 megjegyzés:

geréb marika írta...

Kóstoltátok már a mahla-t?

Róla pl. itt: http://fi.wikipedia.org/wiki/Mahla

Névtelen írta...

Én bio stevia-t rendeltem a napokban. Egy blogos ismerős ajánlásával...már régen is barátkoztam vele, de most jött el az idő, hogy meg is rendeljem.
Ha érdekel:
http://www.biostevia.hu/

írta...

Kedves Betond,
hol lehet a nyírfacukrot itthon ennyiért? Megírnád?