2014. április 25., péntek

Az internet felszabadít

Beszélgettem egy biztonsági szakértõvel, és hallottam egy-két érdekes dolgot a számítógépes biztonságról, a trójaikról, meg hasonlókról. Ma már nem az a kérdés, hogy van-e vírus a gépeden, hanem az, hogy ki küldte, mit akar a gépeddel (vagy az adataiddal) csinálni, és mikor aktiválódik. Olyan vírusok ezek, amiket évekig nem vesznek észre, mint az a heart valami volt. Beküldenek egy jól kipreparált PDF-et, ami felépít egy gyenge kaput a gépre, amin már be lehet küldeni egy komolyabb exploitot. A víruskeresõk IP cím alapján szûrnek, ezek a progik meg folyamatosan változtatják a figyelt IP címeket. Szóval akármilyen figyelmes is vagy, ha akarnak, akkor is megfertõznek. Vagy adnak egy ajándék egeret (az usb kulcs ma már annyira snassz), amit megkedvelsz, és beviszed az irodába... máris bent vannak a kínaiak a munkahelyi hálón, és cseresznyéznek a bigdatában.

Magyarul jó ez az információs szabadság, mert minden információt felszabadít, nyilvánossá tesz, megoszt idegenekkel, aminek következtében nem lesz érdemes a számítógépen érzékeny dolgokat tárolni, aminek következtében nem lesz érdemes olyan dolgokat mûvelni (plagizálás, gyerekpornó, megcsalás, lopás, kábszer) amivel zsarolhatóak lennénk, aminek következtében a világ összes bûne lassan megszûnik - mert elõbb utóbb úgyis minden kiderülne. (Ugye emlékeztek Sch. Pali óvodáskori szerelmes levelére? Az is fent van a facebookon. Meg a zoxigénes feltaláló.)

A nem is olyan távoli jövõben az emberek csak törvényes és etikus dolgokat fognak csinálni, és az internet fog gondoskodni róla, hogy aki mégis letér a járható, törvényes útról, azt megegyék a piranhák, vagy a farkasok.

Azt hiszem, nekem nincs titkolni valóm, úgyis mindent kipofázok, örömömet, bánatomat. Aki titkolózik, aki nem blogol, az meg egyszerûen gyanús, valamit biztos rejteget.

Éljenek tehát a magamutogató nárcisztikusok, akik mindig törvényes úton járnak, és ha mégis lelépnek az útról, akkor saját magukat leplezik le, büszkén, és azonnal.

Nincsenek megjegyzések: