2018. január 28., vasárnap

Demokratikus jogok

Finnországban ma elnökválasztások voltak. A szavazatok felének összeszámolása után a jelenlegi elnök várhatóan már most az elsõ körben megszerzi a gyõzelmet. Annyit érdemes róla tudni, hogy 69 éves, és most született gyermeke. Az elnöki mandátum 6 évre szól. A szavazatokat elõválasztáson már 3 héttel ezelõtt is le lehetett adni, pl könyvtárakban, vagy a postán, és idén 1,5 millió fõ már az elõválasztáson leadta a szavazatát. (Az ország lakossága 5 millió, választásra jogosult  kb 4 millió, ennek kb a kétharmada megy el választani.)


Azoknak, akik nem tudnak választani (nem tudják, kire adják le a szavazatukat, vagy még nem tudják, hogy egyáltalán érdemes-e elmenni választani) azt a tanácsot adták a tévében: ha tetszik a jelenlegi (elnök, párt), akkor add rájuk a szavazatod. Ha nem tetszik, akkor szavazz legesélyesebb kihívóra. Ha mindenki így tesz, összejöhet annyi szavazat, hogy sikerüljön a jelenlegit leváltani. Pártos listán meg add a szavazatod a kedvenc pártodra.

Ma pihenõs napot tartottam. Kellett a hely a fagyasztóban, ezért befõztem 2 kiló vörsáfonyát. Még szerencse, hogy annyira szeretem az aszalt (napon szárított) paradicsomot, amit a Lidl-ben lehet kapni, volt sok egyforma üvegem. 8 lett tele, meg egy kisebb olivás. Megkóstoltam, finom.


Nincsenek megjegyzések: