2018. május 22., kedd

Döntés

Most, hogy a szakáll korszakomat kinőttem, pontosabban úgy döntöttem, hogy inkább csupasz maradok, újabb nagy dolgok kezdtek foglalkoztatni. Például az, hogy hány nap alatt lehet megváltoztatni az életünket?

A kollegám hozott egy könyvet, azzal, hogy állítólag használ, s nekem is biztos jót tesz. A címe: "Change your life in 7 days" (Paul McKenna). Most eszembe jutott, hogy láttam már Londonban a reptéren, szemeztem is vele, de akkor nem vettem meg.

Szerintem egy nagy változáshoz nem kell 7 nap. A döntés(hozás), pontosabban a választás nem tart ennyi ideig, mint ahogy a dohányzásról való leszokás is csak 1-2 perc volt, mikor elnyomtam az utolsót (vagy amikor a következõ alkalom eljött, és úgy döntöttem, hogy nem gyújtok rá).

A döntéselőkészítés, az alternatívák feltérképezése, a lehetséges alternatívák kiszűrése, azok értékelése tovább tarthat, de a döntés (választás) maga rövid folyamat. Megyek, vagy maradok?

Vannak könnyű döntések. (Iszik, vagy vezet?), amikor nem kell annyit értékelni, mert tudjuk a peremfeltételeket. A szakáll kérdés eldöntésében sem volt hosszas előkészítés. Indulni kellett a templomba, hogy a soknyelvű misén magyarul olvassak fel, s mikor a tükörben ellenőriztem az öltönyt, azt mondtam, hogy ez így nem maradhat, s azon frissiben levágtam.

Ugyanis ahogy a dohányzás, úgy a szakáll se oldja meg a problémát.

Szóval itt ez a könyv, s még estig eldönthetem, hogy elmegyek-e a kocsmába, vagy ki a tengerpartra olvasni, vagy hogy mit kezdek a hátralevő életemmel.

Nincsenek megjegyzések: