2018. május 24., csütörtök

kcal számolási hibák

Próbálok lusta lenni, és ki akartam googlizni, hogy mennyi lehet a pácolt és grillezett csirkemell kalóriatartalma, és mindig belefutok ugyanabba a számolási hibába.

Az egyik az, hogy veszik a fáradtságot, szépen összeadják a hozzávalók kalóriatartalmát, de elfelejtik a végeredményt elosztani a kész étel súlyával, s így az jön ki, hogy 100 gramm csirke kalóriatartalma szinte megegyezik a nyers csirkéével. Ha valaki ez alapján számolja a napi kalóriát, nagyot csalódik, azt hiszi, hogy 110-120 kcal a megevett 100g csirkemell, pedig az lehet 160-170 is. Mindjárt megmondom, miért. Egy rossz példa itt: http://www.nosalty.hu/recept/kaloria/fokhagymas-tejben-pacolt-grillezett-csirkemell  Egy másik meg a jó öreg Kalóriabázisból: https://kaloriabazis.hu/recept/grillezett_csirkemell_kcal/3317_0


A másik az, hogy a végeredményt adagban adják meg. Honnan a faszomból szopjam ki, hogy náluk mekkora az adag, azaz hány gramm? A számolás kedvéért mindent 100 grammra kellene megadni. Például itt: https://kaloria.puha.hu/Receptek/Fokhagymas-grillezett-csirkemell#axzz5GPFmQB1M
Ebbõl csak pont azt nem tudom meg, hogy az én 100 gramm csirkemellem hány (kilo-) kalóriás.

---

Most nézzük meg a Nosalty oldal hibáját:


Lehet látni, hogy szépen, gondosan minden összetevőnek ott van a kalóriája (az oldalon fentebb megvan az egész ételre nézve, és ez le van osztva 100 grammra). De ha jobban megnézzük, a 72 gramm csirkét nyersen számolja, hozzá 24 gramm tejet számol (aminek a nagy része lefolyik a sütéskor). A sütés után viszont ennyi nyers csirkének + szósznak a végeredménye kb 50-70 gramm lesz, attól függően, mennyi pác ég le róla, meg attól függően, mennyire párolog el a csirkéből a víz. Szóval a 121 kcal kb 60 grammra vonatkozik... De pont ez volt a kérdésem, hogy készen mennyi?

Nézzük meg a kalóriabázist, ott még inkább kibukik a hiba:



Szépen hozzáadja az 1 kiló csirkét, meg az olajat. Aztán kijön, hogy 1226 kcal a kb 1 kiló nyers hús kalóriatartalma, tehát nagyjából 121. De megsütve lesz belőle kb 600-650 gramm (nekem pont ez az infó nincs meg, hogy mennyi a végeredmény, pontosabban azt tudom, hogy 100 gramm csirkemellem van, de nem tudom, hogy ez hány gramm nyers csirkehúsból lett).

Itt viszont megtudom, hogy ennek a felhasználónak közepesen nagy a hasa, nála 130 gramm az adag (nálam - mivel fogyni akarok - csak 100). Viszont mindenkinek más az adag, ezért jobb lenne, ha mindenki jól számolna, és mindenki 100 grammra adná meg a készétel kalóriatartalmát (ugyanezért az okból nem lehet megbízni a mobil appokban sem: ki tudja, milyen adatokat visznek fel oda a felhasználók).

Ha jól számolnának, akkor a hozzávalók nyers kalóriatartalmát visszaosztanák a készétel súlyával, ami most itt kb 1220/650 ami kb 187kcal/100g, de mivel nem tudom, mennyi víz megy ki a húsból, lehet, hogy 1220/750 = 162kcal/100g, de ugyanígy lehet 1220/500 = 244 kcal/100g is.

Istenem, miért teremtettél ennyi sok hülyét, hogy ezt nem értik, és rosszul számolnak, s aztán meg a többi hülye ezt mind tényként (szcientológus nyelven: adatként) elfogadva megkajálja?

(most kénytelen vagyok saccra megbecsülni, hány gramm lehetett nyersen az a 3 szelet csirkemell, ami a pácolás és sütés után 200 gramm lett)

Nincsenek megjegyzések: