2018. június 25., hétfő

Formal Monday

Sokan szenvednek a hétfő miatt. Ma kipróbáltam, és elegánsan öltözve jöttem dolgozni, így sokkal elviselhetőbb! (Meg is borotválkoztam! - tartott vagy 15 másodpercig a művelet.)

Valaki kitalálta ezt a formal Monday dolgot. Átszervezés van, fókuszálás, stratégia váltás, felvásárlások... bazi stresszes. És hiába mondják, hogy nem lesz leépítés, ha a "change", "info session", "corporate communications" szavak valahol szembe jönnek, a szőr feláll a hátamon, és a fejvadászok listáját böngészem. Beleégett már a DNS-embe, hogy a változás rossz. Nálam álmatlanságot okoz.

Úgy látszik, nem csak nálam. A kollégáim stressz-szintje is emelkedett lehet: az üzemorvosi rendelőben egymásnak adjuk a kilincset. S nem csak ott, a pszichológusnál is. Ami azért már gáz. Kénytelenek vagyunk megküzdési stratégiákat (újra-) tanulni.

A múlt héten itt volt az új szervezeti egység vezetője. Azt mondja ez egy "listening tour", s nekem a "listening to you" jut eszembe róla. Még egy kifejezés a bullshit bingómon. Elmondta szépen a korábban megírt kommünikét: miért fontos a megújulás, mi az, amit eddig tudhatunk, és mikor fogják közzétenni a következő részleteket. Ennek a turnénak az a bejelentett feladata, hogy meghallgassák a véleményünket, milyennek kellene lennie az új szervezetnek. Azt mondják, hallgatnak ránk, és a felhozott "működik, tartsuk meg" és a "nem működik, dobjuk ki" visszajelzések alapján fogják az új szervezetet felépíteni. Ennek ellentmond az, hogy a turné végéig vissza kell tartaniuk a következő részleteket, nehogy valakit meglepetésként érjen. Tehát értjük: meg van írva előre, a véleményünk megy a dev/null-ba. Esetleg ez egy jó módja kiszűrni az ellenvéleményen levőket.


Ott azon az "info sessionon" (hogy mondjátok ezt magyarul: tájékoztatón?) valaki kitalálta, persze viccesen, de hamar elterjedt a cégben, hogy innentől aki komolyan veszi a munkáját, hétfőn szépen felöltözve jön dolgozni. Az "informal Friday" mintájára, csak mivel mi IT cég vagyunk, fordítva. És a múlt hétfőn az emberek kb harmada, ma már a fele jött ingben, nyakkendőben. Van, aki zakót is vett.

Ez egy jó módja frissen tartani a formálisabb ruhatárat, így időben kiderül, ha derékban véletlen szorít.

Másrészt könnyebb ellógni ebédszünetben egy interjúra.

Nincsenek megjegyzések: