2020. március 16., hétfő

Online koronateszt

Korábban kidolgoztam egy online terhestesztet, amire a mai napig sokan kattintanak (és ha fake híroldal lennék, akkor az is megírnám, hogy sokan hálásak, hogy létrehoztam ezt a módszert, mert ezzel bárki könnyen leellenõrizheti, hogy terhes-e vagy sem).

Beszélgettem valakivel, és jött az ötlet, hogy a korona vírus miatt feltalálhatnám az online korona-vírus tesztet. Kis kutatás és feljesztés után kitaláltam, hogy lehetne a meglévõ tesztet felhasználva megcsinálni. Az alapja ugyanaz: annak az esélye hogy már elkaptad vagy nem 50%, pont mint a terhességnél,és pont mint a pénzfeldobás sztochasztikus folyamatánál, tehát ezek kongruensek, azaz az egyik becsülni tudja a másikat, mert a limesük azonos.

Ha feldobsz egy pénzérmét, legjobb, ha egy (svéd) koronát... ha a kruuna jön, koronás vagy, ha klaava, egészséges. Ha élére esik, jobb, ha karanténbe helyezed magad, vagy újra dobsz. A dolognak a tudományos háttere és a kruuna/klaava definíciója a wikipédián olvasható itt. Sajnos csak finnül élvezhetõ.

Most nehogy nekiálljatok dobálni, vagy ha mégis, elõtte mossatok kezet szappannal, mert ki tudja milyen kis szemét vírusok vagy bacik tapadnak az érméhez.

Ja és ne olvassatok fake (ál-) híreket.

Nincsenek megjegyzések: