2020. szeptember 16., szerda

Utazasi lazban

Most, hogy kicsit jobban vagyok, ujra utazasrol almodok. De nem igazan almodok, almatlan ejszakakat toltok azzal, hogy nezem a legidealisabb utvonalat: merre menjek, hogy minel tobb szepet lassak. Mivel korona helyzet van, az orszagon belul fogok utazni, itt is tudok annyit menni, mintha elmennek Budapestig meg vissza. Csak azt nem tudom eldonteni, hogy inkabb olyan varosokat es muzeumokat nezzek, ahol meg nem jartam, vagy nemzeti parkokat.

Muzeumkartyaval orszagszerte szinte minden muzeum ingyenes, ez is vonz. De az is, hogy tavoli egzotikus nemzeti parkokat nezzek meg. 40 nemzeti park van Finnorszagban, a fejembe vettem, hogy egyszer mindegyiket megnezem, de nem tuztem ki idopontot, hogy mikorra.

Rajottem, ezt is ugy lehet csak eldonteni, mint amikor strategiat keszit az ember: vizio, ertekek, celok allitasa, lehetseges megoldasok keresese, azok ertekelese es vegul dontes.

Most, hogy ezt igy leirtam, el is dolt a kerdes. Nem tudom, ti is igy vagytok-e, ha nem tudtok donteni, le kell irni, vagy el kell mondani valakinek, akkor hirtelen beugrik a megoldas. S nem azert, mert valaki megmondja, hanem azert, mert mikor szavakba ontjuk, meg is fogalmazzuk mi a problema, mi az eldontendo kerdes, es akkor jobban atlatjuk. Kb mint az imadkozas: ha szavakba tudod onteni a kerest, mar fel siker. Persze nem az, hogy vilagbeke, meg ne legyek rakos, mert azok nem ugy mukodnek...

Na jo, akkor most egy eldontendovel kevesebb, megyek vissza nezni a terkepet. Meg mindig rengeteg kerdes marad: melyik uton mejnek, olyanon, ami gyorsabb, vagy olyanon, amin meg nem jartam, vagy olyanon, ahol komp van, esetleg kicsit kieso de erdekes latnivalo? Hanyszor alljak meg ut kozben, menjek minel tobbet egy nap, aztan masnap nezelodok, vagy menjek kevesebbet, de mindenhol alljak meg, ahol latnivalo van? Ezen mulik, hogy mi es mennyi fer bele. Azt sem tudom, hogy a fenekem hogy fogja birni, alaphangon 2000 kilometer (a Lappfold alljaig), de akar uszkve 3500 kilometer (az orszag masik vegeig) egy het alatt, az napi 500 atlag, az napi 5 ora.

Hogy minek? Jack Kerouac, meg eszaki feny, meg ruska (oszi tajak), meg az utazas es az ujat latas elmenye, bakancslisata, mielott elvisz a korona.

1 megjegyzés:

Agyrágóbogár írta...

De jól hangzik! Hozz majd fotókat!
Nekem is így működik, leírom, megrajzolom vagy megbeszélem és akkor jönnek jó megoldások. (Vagy jónak tűnnek és utólag kiderül, hogy hülyeség volt :D) A hosszú utazásokat nem szoktam nagyon percre pontosan megtervezni, csak nagyjából. Az útvonalat igyekszem megismerni, kitűzni mit szeretnék megnézni, de ha nem sikerül, akkor hát nem sikerült. Általában több célom van mint ami megvalósítható, de inkább azért, hogy lehessen választani a körülményektől függően. Újabban meg inkább a "zöld" helyek fele mennék, a városok is jók, de valahogy vonzóbb lett egy jó nagy tekergés valami csendes helyen :D Nekünk az a mázli, hogy a vezetés is ugyanúgy az élmény része mint a megérkezés, mind a ketten imádunk vezetni, autózni.