2020. október 9., péntek

Korona újratöltve - drágám add az életed

Nem akarok írni, mert attól tartok senkit nem érdekel, amit írok, most mégis itt vagyok, mert nincs kivel beszélni. Valami nem jó van a világban. Megint nem lehet elmenni templomba, a pap fia is elkapta, most a pap is karanténban van. Tegnap elmentem egy meghirdetett koncertre, de csak ott vettem észre, hogy közben a kormány új ajánlást adott ki, hogy erõsen ajánlott zárt teremben a maszk viselete, szóval mindenkin volt, kivéve engem. Ez a kisebbik baj. Pár percet késtem, a bevezetõ szöveget lekéstem, a sarokban húztam meg magam. Zongora volt kantelével, magyar szerzõ lemezbemutató koncertje. A lányom kantelét tanul, tehát a dolog érdekel. Amúgy is szertem a Laci zenéit, megvan talán minden lemeze, van, amit tombolán nyertem, van, amit a jazz koncertjein vettem. Szóval ahogy ott ülök a bejárat melletti kanapén, az kicsit kiesik a nézõtértõl, mégis lehet követni a mûsort, elõttem az asztalon feküdt egy meghívó erre a koncerte, amin olvasom, hogy elõzõ napig be kellett volna jelentkezni, a korona miatt.

Ez a szar megváltoztat mindent, az életünket. Tegnap még nem tudtam, hogy el akarok jönni, azt hittem jön a gyerek, de nem jött, azt hittem megyek biblia körbe, de nem mentem (a korona miatt), azt hittem, majd estig tovább dolgozok, de nem volt hozzá kedvem. Ekkor jutott eszembe a koncert, hogy na, itt az alkalom, megnézem, ráérek, találkozok magyarokkal. Csak nem találtam parkolót a közelben... A többit meg már mondtam.

A vége az lett, hogy a számomra hamar vége lett, nem vártam meg a végét, mivel észleltem, hogy se maszkom, se regisztrációm, belehallgattam, s közben hívott a gyerek, hogy vigyem el esõkabátot venni, mert ma Unicef séta lesz, és esni fog, õ meg megnõtt, és a tavalyi esõkabátja nem jön (vagy megy?) rá. Szóval mentem ki telefonálni, aztán már csak annyi idõre mentem vissza, hogy megvegyem a lemezt, aztán leléptem. Egyrészt kellemetlen éreztem magam, mert én nem akarok maszkot viselni, másrészt azért, mert így kizárnak a kulturális programokból. (Pedig a frissen vasalt kutyapártos pólómat vettem fel az ünnepi alkalomra.) Ott volt a nagykövet is, nem sikerült vele kezet fogni. Pedig nagyon szeretem, szimpatikus, fiatal, valamikor eljött hozzám is az önképzõ körbe. Meg a zongorámat tõle vettem. Azóta persze nagykövet, a zongoráról is írtam, hogy minek, ha csak este 9 után tudnék edzeni, és hangos, szóval sok víz lefolyt azóta a Vantán, de a múltkori temetésen is megismert.

Ma bezzeg mikor elmentem a boltba, az emberek bosszantására felvettem a maszkot, és úgy mentem a könyvtárba, a boltokba, és vissza a kocsiba. A kocsi tiszta, ott levettem. Azt nem értem, egyesek miért vezetnek maszkban... Persze ez is megvolt már, ha lefotózzák gyorshajtással, és a sofõr nem beazonosítható a maszk miatt, akkor nem büntetik meg. Mint tudjuk, nekem már sok van a rovásomon, ha még egyszer elgázolok valakit, vagy kicsit is gyorsan hajtok, azonnal elveszik a hajtásit. Szóval nekem igazán lenne rá okom, hogy takargassam a bajszom.

Tudjátok mi a legjobb? hogy írtam fél oldalt, de nem is ezt akartam elmesélni. Hanem azt, hogy a fogorvos megint megitatta velem a hidrogénperoxid oldatot, s azóta megint nem zárnak össze a fogaim. Szerintem allergiás vagyok erre a szerre. Azt hiszi, hogy ha 1 percig öblögetek vele, akkor nem fertõzöm össze. S mi van a másik irányban? Mi van, ha õ koronás?

A patikában is a pénztáros ki akarja venni a kezembõl a gyógyszeres dobozt, csak azért, hogy leolvassa a vonalkódot. Ha (a kesztyûjében) minden beteg dobozát elveszi, akkor az a kesztyû tele van vírussal, ne vegye ki a kezembõl, majd én odatartom a vonalkód olvasó kézikészülék elé. Szóval ezek a dolgozók (bolti eladók is) arra figyelnek, hogy õket ne érje fertõzés, de nem gondolkodnak, hogy õk maguk terjesztik a leginkább.

A kedvenc tévés mûsorvezetõm (kb olyan, mint a Jakupcsek, csak jobb) meg rákos, s a korona miatt 9 hónapot várt, hogy végre megmûtsék. Csodálatos. Az a magyar ismerõsöm is, akinek a temetésén voltam, a korona miatt nem jutott el idõben vizsgálatra, mikor eljutott, már késõ volt. (S velem mi lesz? Mondom olyan ez, mint a Leftowers, majd szépen eltûnik az emberiség 2%-a, vagy több, s az élet megy tovább, de kicsit máshogy.)

A bolt? Túléltem. Nem mondom, hogy nem volt kellemetlen, a szemüvegem pl le kellett venni, s mikor el akartam olvasni valami kész levesnek az összetevõit, csodálkoztam, hogy nem mûködik, hát persze, mert a régi bio szemeimmel néztem.

Még azt akartam mondani, hogy elegem van ebbõl. Tavasszal minden bezárt, nem volt kocsma, nem volt iskola, mindenki raktárkészleteket halmozott fel, mintha a világ vége jönne. Most van kocsma, vannak koncertek, kapni maszkot is reális áron, mégis az emberek úgy viselkednek, mintha nem lenne semmi a levegõben. A megbetegedések száma meg messze meghaladja azt, ami tavasszal volt. De a gyerekek mennek az iskolába, hozzák haza a vírust (lásd a papom esete), tömegek mennek a boltba, meg az uszodába, én meg lábon hordom ki a nem tudom mit. Ilyen környezetben próbáld megvédeni magadat.

Közben valami nem jó, de nincs diagnózis. Kezdem megszokni, hogy fáj, most pl 3 helyen rendszeresen, meg néha a fejem és a szemem, de bemesélem magamnak, azzal nyugtatom magam, hogy a rák nem fáj. Nem is fogytam, pedig szerettem volna, de a rák fogyaszt, akkor inkább maradok kövér. Nem úgy az anyukám. Már az év elején is sovány volt, azt mondja azóta tovább fogyott. Március óta nem voltam otthon. Néha bánom, hogy itt vagyok és nem otthon. Ki tudja, lehet, hogy mégsem olyan szar az az illiberalizmus.

Holnap el lehetne menni gombát szedni (tölcséres rókagomba, suppilovahvaro), de ha esik, akkor inkább tovább alszom. Amúgy is inkább valami új nemzeti parkba mennék.

Ma fõztem finom húslevest, az egyik exem és az anyukám receptjeinek a szintézisét. A volt barátnõm levese olyan szokott lenni, hogy a hûtõben bekocsonyásodik, mert csirke-hátszínbõl (farhát + szárny) csinálja. Azt itt nem kapni, ezért combot fõztem bele, a gyerekeknek meg 1 nagyobb darab mellet is. Mikor már lefõ a csontról, én is legcsontozom, és leszûröm a levét, utána zöldségeltem be. Azzal kúrálom magam. Meg valami gagyi régi akció filmmel, amiben a Bruce Wilmos még fiatal. Ez lesz a 2. korona szezon szórakozása: filmeket fogok nézni ezerrel.

3 megjegyzés:

rallou írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
rallou írta...

A gyerek nem vega?

Betond írta...

Gyerekeknek volt. Anyam nekunk mindig fozott bele eheto hust is a nyak meg a lab meg a csont melle. En, mint gyerek. A belul lako. Siis, magamnak, ehetot.