2024. szeptember 21., szombat

Mindenkinek minden jót

Nem engedett el szabadságra, mert át kell adni a tudást, le kell szopni az agyam.

Valamikor nagyon régen beszéltünk róla, hogy majd csinálunk egy Team Building napot, ahol közösen gulyást fogunk fõzni bográcsban. A kilépésem miatt most ezt elõvette, hogy megigértem, és hogy fõzzek nekik gulyást. Nem úgy, hogy közösen, meg team building, hanem úgy, hogy én mint valami szolgálgatás fõzzek nekik. Nagy nehezen kitûztük a dátumot. A csoport szerdán van bent az irodában, de a csoportvezetõnek a szerda nem jó, amatôr színházban szerdán este vannak a próbái. Legyen csütörtök, de akkor a távol lakók meg akinek más programja van, nem fog bejönni. Egyekutya.

Megvettem saját pénzembõl, megfõztem, ott szoptam a napon. Hogy kész legyen idõben, mielõtt mindenki haza menne (fél 5-re lett kész), el kellett kezdenem korábban. Erre aszondja, hogy a fõzés nem tartozik bele a munkaidõmbe. A kurvaannyát. Már örülök, hogy elmegyek innen a picsába.

---

Az utóbbi 2 évben csak a minimális 1,4 százalékos fizetésemelést kaptam. Az infláció legutóbb 4%, elõtte 8% körül volt, tehát a fizetés nem követte az árak emelkedését. Azt monda, azért kap mindenki keveset, mert az egyik kollegánkat átsorolta magasabb bér-kategóriába, és neki ment a csoportunknak adható fizetésemelés keret.

A kedves kollegina 3 éve külsõs juniorként kezdett (1. fizetési kategória), egy év után lett belsõs (2. szint), rá 10 hónapra felemelték a 3. kategóriába, ahol én is vagyok. Nekem erre a szintre eljutni 8 év kellett. Neki 10 hónap.

A másik kollegina, aki 2021 decemberben kezdett, már érkezéskor ebbe a kategóriába került. Engem 2021 augusztusában emelt fel ide. (Egész addig alacsonyabb fizetést és bónuszt kaptam, ezek az újoncok meg mindenféle tapasztalat nélkül egybõl megkapták.)

Aztán mikor a kilépést fontolgattam, elmentem az adóhivatalba, ott le lehet kérdeni, hogy ki mennyi bruttó fizetést kapott és mennyi adót fizetett. Az a kollegina, aki jövetelekor került az én szintemre, hajszálnyival ugyan, de többet keresett 2022-ben mint én. Igazságtalannak érzem.

Hozzám jönnek a buta kérdéseikkel, támogatom õket, meg mindenki mást, betanítom az újoncokat, erre kevesebb fizetést kapok. Japán asztal módszer? Ellehetetleníti a munkámat/béremet, hogy elmenjek?

---

Az utolsó hónapom a cégnél hamar eltelik. A budapesti irodánkból itt volt 3 hétre 3 kollega, nekik segítettem. Munka után meg programokat csináltunk. Voltunk többször étteremben vacsorázni, a fiam majdnem-michelin-csillagos éttermében is voltunk, a Zetorban is, voltunk nemzeti parkban, voltunk Tallinnban. Szegények, tegnap haza mentek a jólétbõl, csak meg ne viselje õket, hogy a próbaidejük alatt ilyen betanítást és ilyen hosszú külföldi gyógyüdülést kaptak, s most vissza kell menni a hétköznapokba.

Ez a sok program teljesen elvonta a figyelmem, nem volt idõm azon aggódni, hogy fogok az új cégnél beválni, hogy fogom befejezni a még folyamatban levõ 2 projektemet, hogy adom át a tudásom az új kollegánknak, és milyen hangulattal hagyom ott a csapatomat. Tudom, ha elmegyek, hamar elfelejtenek, de jó lenne, ha nem égetnék fel minden hidat magam után.

Ja, a legfontosabb ok, amiért megyek, hogy a fizetés emelést másnak adták, és hogy a következõ szintre eljutni olyan követelményeket állított, aminek lehetetlen megfeleleni. Kedem érteni, miért mehetett el M* két éve mérgesen.

---

Egy másik kollegám is elmegy, kérdeztem hová, hát ugyanoda, ahova én. Mi lesz a poziciója? Ugyanaz, mint nekem. Csak a csoport és a termék lesz más.

---

Szólt a HR, hogy a céges részvényeket 3 hónapon belül el kell adni. Szar az árfolyam, de inkább eladom a picsába, mert ez még tovább süllyedhet. Tegnap még 50 euró volt az árfolyam, ma reggel 49, estére már 48 alatt. Eladtam, mert el kell, rossz árfolyamon, 48,30-ért. Átlagosan 51 euróért vették, kaptam osztalékot, mind megy a kukába. Jobb lett volna nem venni részvényt, hanem lekötni vagy betenni az egészet bitcoinba.

Ez az egész egy nagy rohadás, ahol nem a beteg a fontos, hanem hogy hogy reagál a tõzsde a bejelentésekre. A tõzsde meg szerencsére (?) nem értékeli a menedzsment törekvéseit. Szerintem rosszak a célok, de hát ezen már nem nekem fog fájni a fejem.

A múlt héten nagy átszervezést jelentettek be... Már ez sem az én problémám.

Mindenkinek minden jót kívánok.

Nincsenek megjegyzések: