2008. január 24., csütörtök

Search for ideas

Ötleteket vadászok. Szakdolgozatot kell írni, a választott témát a héten le kell adni. Folyamatot, ismert fogalmakat, a guru tudását kell összehozni egy dolgozatba. Ismerős legyen a téma. Mi legyen az? A vizsgán bedobtam valamit, ami szaktanácsadásnak jó, nem coaching. Kellene egy coach, egy edző, aki bedob valami fogalmat. Talán a "háttal a célnak" jó téma lenne, tudnék róla írni. Six Sigmáról is tudnék írni, de ez egy szerszám, itt nem segít. Brainstormingolok, de magamat nehéz független és vad gondolkodásra sarkalni. Nem akar valaki helyettem gondolkozni? Gondolkozz, gondolkozz, mondom magamban, és Micimackóként ütöm a fejem. Kalapácsos ember. Ha ötletre van szükséged, menj múzeumba. A zene a múzeumom, hallgatok. Tüzelnek a szinapszisok, de beégtek a kapcsolatok, mint mikor a gyerekek ugratják egymást:

- Ismételd gyorsan, hogy "fehér fehér..."
- Fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér...
- Mit iszik a tehén?
- Tejet.
- Nem, vizet iszik. Oké, javíthatsz. Mondd megint, hogy "fehér, fehér..."
- Fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér, fehér...
- Milyen botja van a süketnek?
- (Erősen gondolkozik, aztán büszkén rávágja) Fehér!
- Nem, a vaknak van fehér botja.

(Magyarázat: tüzelnek a fehér színhez tartozó, és azzal szomszédos agy-területek, így a tej is. Beugrik egyből a tej, mint ital. A következő kérdésnél, tessék kipróbálni, már készül az agy a beugratásra. Na de a bot színe, az mégis csak fehér! Ja, ez a beugrató, hogy nincs beugrató. De van, csak nem a szín az, hanem a süket. Rááll a gondolat a színre, mint De Bono Hat kalap módszerénél. Irányítja a gondolkodásunk.)

Hiába próbálok független gondolatokat felhozni, egyetlen síkon/színen jár az agyam. Mint amikor az egyik barátom elmesélte Rorsach-tesztes élményét: mutattak tíz pinát, és azt kérdezték, nem pillangó?

Szavakat írok egy lapra. Random, véletlenszerű szavakat. Azokkal kezdek asszociálni. Hátha összejön egy hasznos diploma téma. "Rózsabimbó. Fekete macska bandája. KLG gyújtógyertya a motor motorja." Lehet, hogy reggelig itt fogok ülni fölötte. Vagy adok az árnyékomnak egy jó estét, elmegyek aludni, és reggel megpróbálom újra. Hátha megálmodok valamit. Aluuggggyyyeeeel!

Jut eszembe egy újabb módszer, De Bono: Tanítsd gondolkodni a gyereked! c. könyvéből. Igen, megvan, felütöm a szótárt. Kibökök egy szót találomra, és arra fogok asszociálni.

Nincsenek megjegyzések: