2008. december 11., csütörtök

Finn lazac változatok

Jön a karácsony, mi sem mutatja jobban, mint hogy a legtöbben a lazac receptemre találnak ide. 100-ból 33-an. Pedig hol van már a 300 Ft-os lazac (pár éve 23-án ennyiért lehetett kapni a sziget Auchanban, mondjuk az amúgy is olcsóbb mint az összes többi áruház, biztos a nyakukon ragadt a hal).

Párom emlékeztet, hogy van egy poénos szöveg, a "'Honnan tudod, hogy túl régóta vagy Finnországban". Az egyik ilyen az, hogy "már 150 féleképpen el tudod készíteni a halat" (na ez olyan, mint a Schönherz kollégiumban a sörnyitás, egy jó Sch-es 150 féleképp ki tudja nyitni a sört).

Van benne valami. Az új épületünk konyháján egy csomó pult van, mind különböző ételt oszt (más éttermekben általában 3 menü van: húsos, halas, és vega). Nálunk van tradicionális (finn húsgolyók vagy rakott tészta), nemzetközi, vok, vega, salátás, leveses, grill, frissensült (aka. bélszín) és pizza), és van egy olyan is, hogy "egészséges". (Ezek szerint az összes többi nem az, állapította meg vmelyik nap R.)

Mindenesetre ez az egészséges általában halat jelent, sokszor lazacot, vagy hasonlót, na most erről akarok mesélni, mert ez kötődik az általatok keresett lazac recepthez. Úgy készül az egészséges menü, hogy a kipakolt nyers lazac szeleteket egy porcelán tálban melegen tartott lébe mártják, és egy ideig abban főzik. Szóval van egy nagy porcelán edény, tűzhelyen, melegen, benne levesnek kinéző, leves állagú meleg lé, de nem forr. Egyik nap füstölt, másik nap húsleveslé, harmadik nap citromos ízű, vagy kapros, minden nap másfajta. Ebbe a lébe teszik bele a lazac szeleteket (azt hiszem ki van csontozva, mert nem láttam azokat a hosszú szálkákat senki tányérján), és kb 10 percig főzik. Mondanám, hogy párolják, de ez inkább főzés, mert a halszeleteket teljesen ellepi ez a meleg lé. Találtam egy képet, meg receptet, most ezek jönnek. Állítólag ez a legjobb, ahogy látom, R minden nap ezt eszi, pedig drágább az alap kajáknál.

Tudod mit? A receptet külön postba teszem.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Imádom a lazacot, de sajnos tényleg néha annyira drága manapság, hogy csak akkor tudom megengedni magamnak, ha találok valahol valami akciósat.
A receptekért pedig külön köszönet ;)