2008. december 12., péntek

Kihűlő lében készített lazac

Íme egy még finomabb lazac recept.

Hozzávalók:

400 g filézett lazac (4 főre előételnek)
Lé:
kb. 1 1/4 l víz
2 ek só
6 ek fehérbor ecet
5–6 feketebors
1–2 babérlevél
3 ek cukor
1 apróra vágott hagyma

Akkora edényt válassz, amiben a halszeletek egy szinten elférnek egymás mellett. (A munkahelyen nagy porcelántálakat használnak.) Győződj meg róla, hogy a folyadék majd teljesen el tudja lepni a halakat.
Tedd a léhez valókat a fazékba, melegítsd forráspontig, és főzd alacsony lángon kb. 5 percig, hogy az ízek elkveredjenek.
Darabold el ha halfilét azonos méretű darabokra (a recept 4 személyre, 4 azonos méretű darabot ír). Óvatosan tedd a halszeleteket a fazékba a forrásban levő lébe, a bőr alul legyen. Fedd le a fazekat és vedd le a tűzről. Hagyd a halakat a lében 20 percig.

A halat melegen vagy hidegen tálalhatod öntettel, brokkolisalátával vagy párolt zöldséggel. Ha hidegen tálalod, előbb hagyd a lével együtt szobahőmérsékletre hűlni, aztán tedd a hűtőbe.
Dupla mennyiségben főételként is adhatod.

Jó étvágyam lett!

(hozzá az előzmények és körítés itt, forrás itt)

Nincsenek megjegyzések: