2007. május 4., péntek

Brokkoli, padlizsán

Már rég főzőcskéztem ilyen jót! Pár hete vettem egy üveg pesto-t, J barátomat láttam pesto-s tésztát enni pár éve Finnországban. Kipróbáltam. Kifőtt tésztára (penne vagy fussili) 1 teáskanállal kell tenni és jól elkeverni. (Ha az olasz tésztafajtákra vagy kiváncsi, itt nézz körül, ha a szószok érdekelnek, akkor itt).
A pesto isteni! Érezni benne a kesudiót, a bazsalikomot, az olivát, a sajtot. Nem kell rá vagy hozzá semmi. Annyira ízlett, hogy a 2 tányér tészta után még neki akartam állni újabb adagot kifőzni. Aztán az óra beszélt le, elmúlt este 10, és este 6 után már nem illik enni.

Ma este kőrözöttet akartam csinálni, de a túró megkeseredett. Helyette sül a padlizsán, és gyorsan főztem egy brokkolis, répás (murok) zöldséglevest. Tettem bele hosszúmetéltet, ami "megette" a levest, felszívta a levét.

Először csináltam rizst hagyományos módon. Egy ismerős szakácsnő elmondta a titkát: olajban lepirítani, és csak utána felönteni sok vízzel. Előtte alaposan átmosni, leszűrni, főzés közben sózni kell. Mikor le akartam szűrni vettem észre, hogy nincs rizshez való szűrőm.

Nincsenek megjegyzések: