2008. február 7., csütörtök

Torkos csütörtök

Tegnap volt hamvazószerda. Kiváncsiskodtam, vajon miért ez a neve. Anyukám válasza az volt, hogy ilyenkor hamu-lúggal szokták elmosni a zsíros edényeket, pénteken kezdődik a nagyböjt, egy darabig nem eszünk sem húst, sem zsírban sütött dolgokat. (Kíváncsi lennék a farsangi fánkot miben sütötték régen, vagy azt ilyenkor nem is ettek?) Apám válasza az volt, hogy ilyenkor elégették a tavalyi barkát, amit majd virágvasárnapkor újjal pótolnak, és a hamujával keresztet rajzoltak, hol a templom falára, hol a hívek homlokára. Mindenesetre nem azt jelenti a hamvazószerda, hogy hamut szórunk a fejünkre. Az keleti szokás lehet. Bár, miért is ne!

Hamvazószerdát követi a torkos csütörtök, ilyenkor még szabad a maradék húst megenni a padlásról. Ma (és sok helyen egész szombatig) féláron lehet étteremben vacsorázni. Az Old Amsterdamban ebédeltünk, igaz napi menüt, azt egész áron, és a hozzá rendelt bort is egész áron kellett kifizetni, mert "a számítógép nem tudja" a kétféle (napi menü vs. torkos) árat kombinálni. De jó is lenne számítógép nélkül élni...

Gondolkozom, hogy a mai konditermet kihagyon, és elviszem a(z egyik) barátnőmet torkoskodni... Ma féláron kipukkadhatunk!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://ex-homar.blogspot.com/2008/02/el-greco-budapest-torkos-csutortok-2008.html

worst of Nagymező

Betond írta...

Kösz a linket. Lám, az olcsó hús leve híg. S talán ők is a maradékból dolgoznak. (Lásd: Padlássöprés 50-60 év után.)