Jellegzetes finn karácsonyi sütemény a szilvalekváros csillag. Finnül joulutorttu (joulu = karácsony, torttu = sütemény), mégsem keverendő össze a joulupukkival. Nagyon egyszerű, és finom, ezért minden télen sütök. Kicsit ügyeskedni kell a tészta vagdosásával és hajtásával, de ha begyakoroljuk, elég érdekes, gyerekkori technika órákon hajtogatott szélforgóra emlékeztető formájú sütemény az eredmény. Itt most épp nem látni milyen.
Hozzávalók: vajas kelt tészta, legjobb a bolti fagyasztott, szoba-, akarom mondani konyhahőmérsékleten fél óra alatt kiolvad, és sűrű szilvalekvár, a végén megszórni porcukor.
A vajas tésztát, amit a boltban veszek, sem nem édes, sem nem sós, 6 lapos csomagban, kb 9x18 cm-es lapokban árulják. Félbevágom, hogy kb 8-10 cm oldalú négyzetlapokat kapjak (a tészta vastagsága kb 6-8 mm), és a sarkuktól kb 1.5 cm-re kezdve, kissé befelé haladva 4 helyen bevágom. Itt a minta, hogyan.
A tészta 4 sarkát felhajtom középre, kicsit lenyomkodom, a közepére sűrű szilvalekvárt teszek. Volt, hogy a lekvárt tettem előbb alulra, és a tésztát ráhajtottam, de a tészta sokszor szétnyílt. Mivel a lekvár nem folyik, lehet tenni a tetejére gazdagon.
200 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsül, akkor jó, ha egy kicsit megpirult. Utána porcukorral meg lehet szórni.
Régen a tésztát a bolti vastagságánál jobban kinyújtottam, de most azt vettem észre, hogy ha vastagabbon hagyom, puhább és finomabb lesz. Hideg kirándulások után forró glögivel kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése