2009. június 30., kedd

A kellékes jár jól

Változások az adórendszerben: "újra kell tanulni az adótörvényeket a cégeknek" - írja az Index. Vagyis a bérszámfejtõ és pénzügyi programokat, a számlázóprogramokat át kell állítani. Jó esetben elég a paraméterezést változtatni, rossz esetben egyes részeit újra kell írni. A pénzügyi tervezés változik, egyes befektetések megtérülését is újra kell számolni. Eltemetett költségként le kell írni azt, amit itt elbukunk. Ki jár jól ezzel? A 2011-re beígért 17 százalékos adóval a most uralkodó párt, mert akárki jön is utána, ez kevés lesz, mindenképpen törvényt kell majd módosítani, ami a következõ kormánynak felrótt feketepont lesz. Az elvont kedvezmények miatt a kisember fog szívni, bár az adócsökkentések miatt végre növekedhet a bejelentett fizetése, amivel a nyugdíjmegtakarítása is, elvileg, növekedhet. Lehet, hogy kevésbé éri meg majd magánúton takarékoskodni a nyugdíjas évekre. Ha egyáltalán lesz olyan EÜ rendszer otthon, amivel túl lehet élni azt az elsõ 65 évet. Jönnek emelések, azok a gonosz gazdagok, akik 7-8 millió felett visznek haza évente (jöjjön valaki Finnországba, ez itt csak az átlagfizetés, a nép enyi körül keres), közel 40 százalékot adóznak majd. Meg akinek az átlagnál kicsit nagyobb lakása van, az is, mert ma egy használt családi, nem túl jó helyen is elér 25 milliót.

Azok fognak itt jól járni, informatikusok, üzletelõk, SAP tanácsadók, akiknek ezeket a változásokat a vállalatirányítási és számlázó és HR programokban frissíteni és javítani kell. Mekkora piac? Durván legyen 100 ezer a cégek száma, durván legyen 1 heti munka a programozás és 1 hét a bevezetés, durván legyen 3 ember a csapatban, durván legyen 500 ezer a fizetésük, az nagyon durván 1 millió cégenként, ami 100 milliárdos biznisz.

Ebbõl 1.5 Kolbert hidat lehet építeni, vagy 3 Margithidat felújítani.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vagy akkora lesz az infláció, hogy az alsó adóhatár a mostani kb 2 millióról jövőre 5, majd 15 millióra tolódik. Ami kb évi 300%-os inflációt (és kb 2000 Forintos Euro árfolyamot) jelent. (?)

Mi lesz itt 2012-re?

Névtelen írta...

Ha a mostani 1 éven túli fizetéseket nézzük, azok az IT cégek talán 2012-re hozzá is jutnak a pénzükhöz, ami akkora már csak a töredékét fogja érni...