Olvastam a Fűszer és lélek blogon, vagyis az ott olvasható könyvrészletben a kóser konyháról. Hogy ők is elválasztják a húsos és a tejes eszközöket, mert a zsidó szabályok szerint a tej és a hús nem keverhető. Na pont ilyen a mi vega konyhánk is, bár mi nem használunk színeket (pl. piros konyharuha a húsosnak). Aztán elkezdett érdekelni, mi is az a kóserség, miért nem szabad keverni a tejet és a húst.
Azt mondják, vannak olyan állatok, akiknek vannak gonosz gondolataik, és ez a gonoszság megváltoztatja a vér minőségét. Ez a vér szennyezi az ember vérét, és vannak, akik szeretnék tisztán tartani magukat, közelebb a természethez (a fotoszintézishez, a napenergiához, vagy mihez, olyan ez, mint a "szélerőművet inkább az atom helyett"). Megértem, és el is tudom fogadni.
Ehhez hasonló az, amit a zsidó szabályok mondanak. De ők azt is mondják, hogy vannak olyan állatok, akik soha nem gondolnak rosszra, ilyenek a halak, a boci, a bárány. Hasonló elv megtalálható az arab és az indiai világban, van olyan állat, amit meg lehet enni, van amit nem, és ezt az ősök utasítása szabályozza.
A kérdésem az, hogy vajon mire alapozzák ezeket a szabályokat? Van olyan betegség amit a disznó terjeszt, de csak akkor, ha nem sütik át a húsát. Ha jól átsütötték volna, vajon nem lenne tiltva a kóser konyhából? És miért kell szétválasztani a tejet a hústól? Ennek is kell lennie valami praktikus magyarázatának. Talán a tejben tenyésznek valami élősködők, vagy baktériumok? Esetleg puffaszt, és kerülni akarták a templomban a bélgázt? A babot viszont nem tiltják...
Szóval szeretném megérteni, miért van ez a szigorú szabály náluk. Vajon az élet könnyebb lenne, kevesebb betegség lenne, ha nem kevernénk a tejet a hússal? Abba belegondolni is nehéz, hogy vajon hogy eszik egy kóser vajas kenyeret párizsival. Ugyan van marhapárizsi, és van tejmentes margarin, de az kóser? És a felvágottas szendvics tetején a sajt? Na és a sajtos hamburger? Az sem kóser. A milánói makarónira nem tehetnek sajtot, a lasagnéba besamelt, a tejfölös csirke sem kóser. Furcsa ez nekem.
Pedig biztos vagyok benne, hogy amikor ezeket a szabályokat kitalálták, volt valami oka neki. Kérdés, hogy ezek az okok még ma is fennálnak-e. Mindenesetre, ha a családban van, aki nem szereti a szemmel rendelkező lényeket megenni, mások meg igen, kénytelenek vagyunk a kóserhez hasonlóan kettős konyhát vezetni. Vagy közelíteni a nézeteket, és vagy enni a húst, vagy elhagyni.
Psz, most mondok megint egy tippet: Mióta a Malév költségcsökkent, a legjobb módja a jóllakásnak, ha az utas Kóser menüt kér. Abból még a snack is 3 fogásos. És mikor megkérdem, mit főztek ma, nem is kérdek nagy butaságot. Ha valaki keresztény, vagy olvasta a bibliát, nem is áll nagyon távol a kóserségtől.
 
 
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése