2009. október 18., vasárnap

Kettős konyha

Kettős konyhát vezetünk, már mióta együtt élünk. Vannak vegás és húsos edények, vegás és húsos fakanalak, sütők, néha még mosogatószivacsból is kettő van. Ha valami húsos lett, azt mondjuk, kontaminált, ami azt jelenti, mint a nem kóser.

Olvastam a Fűszer és lélek blogon, vagyis az ott olvasható könyvrészletben a kóser konyháról. Hogy ők is elválasztják a húsos és a tejes eszközöket, mert a zsidó szabályok szerint a tej és a hús nem keverhető. Na pont ilyen a mi vega konyhánk is, bár mi nem használunk színeket (pl. piros konyharuha a húsosnak). Aztán elkezdett érdekelni, mi is az a kóserség, miért nem szabad keverni a tejet és a húst.

Azt mondják, vannak olyan állatok, akiknek vannak gonosz gondolataik, és ez a gonoszság megváltoztatja a vér minőségét. Ez a vér szennyezi az ember vérét, és vannak, akik szeretnék tisztán tartani magukat, közelebb a természethez (a fotoszintézishez, a napenergiához, vagy mihez, olyan ez, mint a "szélerőművet inkább az atom helyett"). Megértem, és el is tudom fogadni.

Ehhez hasonló az, amit a zsidó szabályok mondanak. De ők azt is mondják, hogy vannak olyan állatok, akik soha nem gondolnak rosszra, ilyenek a halak, a boci, a bárány. Hasonló elv megtalálható az arab és az indiai világban, van olyan állat, amit meg lehet enni, van amit nem, és ezt az ősök utasítása szabályozza.

A kérdésem az, hogy vajon mire alapozzák ezeket a szabályokat? Van olyan betegség amit a disznó terjeszt, de csak akkor, ha nem sütik át a húsát. Ha jól átsütötték volna, vajon nem lenne tiltva a kóser konyhából? És miért kell szétválasztani a tejet a hústól? Ennek is kell lennie valami praktikus magyarázatának. Talán a tejben tenyésznek valami élősködők, vagy baktériumok? Esetleg puffaszt, és kerülni akarták a templomban a bélgázt? A babot viszont nem tiltják...

Szóval szeretném megérteni, miért van ez a szigorú szabály náluk. Vajon az élet könnyebb lenne, kevesebb betegség lenne, ha nem kevernénk a tejet a hússal? Abba belegondolni is nehéz, hogy vajon hogy eszik egy kóser vajas kenyeret párizsival. Ugyan van marhapárizsi, és van tejmentes margarin, de az kóser? És a felvágottas szendvics tetején a sajt? Na és a sajtos hamburger? Az sem kóser. A milánói makarónira nem tehetnek sajtot, a lasagnéba besamelt, a tejfölös csirke sem kóser. Furcsa ez nekem.

Pedig biztos vagyok benne, hogy amikor ezeket a szabályokat kitalálták, volt valami oka neki. Kérdés, hogy ezek az okok még ma is fennálnak-e. Mindenesetre, ha a családban van, aki nem szereti a szemmel rendelkező lényeket megenni, mások meg igen, kénytelenek vagyunk a kóserhez hasonlóan kettős konyhát vezetni. Vagy közelíteni a nézeteket, és vagy enni a húst, vagy elhagyni.

Ezt a képet most hívtam elő, szépen látszik rajta a szél. A kovászos uborka koser?

Psz, most mondok megint egy tippet: Mióta a Malév költségcsökkent, a legjobb módja a jóllakásnak, ha az utas Kóser menüt kér. Abból még a snack is 3 fogásos. És mikor megkérdem, mit főztek ma, nem is kérdek nagy butaságot. Ha valaki keresztény, vagy olvasta a bibliát, nem is áll nagyon távol a kóserségtől.

Nincsenek megjegyzések: