![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMm8SZzZliXufGsVuZLb9nbvVykZ74DEH2i6igyGBF843wJtRlXYnV5D9T_aesBlrZMpEzo4Y9xPAVibJpm37UJiZ9ofja4BOkb1Rh5eV4PHMb3uGgBNeOqrbzyVqd_BMqlfT3/s320/fetas+vega+fank.jpg)
Brokkolis kuszkusz-saláta
300 gramm brokkolit leöblítünk és apró darabokra vágunk. Sós forró vízben pár percig pároljuk. A vizet leöntjük és hagyjuk kihűlni. 2 dl kuszkuszt 2 dl forró zöldségleveslével leöntünk, lefedjük, és 5 percig állni hagyunk, hogy a lét beszívja és megpuhuljon. 200 gramm fagyasztott zöldbabot forró teflonsütőbe vagy sütőlapra teszünk, és addig forgatjuk, míg a nedvesség elpárolog belőle. A babra 2 evőkanál olívaolajat és fél citrom lereszelt héját tesszük, összekeverjük. A kuszkuszt villával megkeverjük, hogy laza, pergős legyen. Hozzákverjük a meleg zöldbabot, a kihűlt brokkolit, fél citrom kicsavart levét, egy bokor (maréknyi) friss petrezselyem apróra vágott levelét, és három evőkanál apróra vágott zöld olívabogyót.
Magában is finom, bár valami hozzávaló, vega fasirt illik hozzá a legjobban, esetleg friss bagett vagy pirítós-sütőben felmelegített pita.
Fetás-zöldséges fasirtok
Egy kisebb, kb 300 grammos cukkinit durva reszelőn lereszelünk, 1 tk sóval besózunk és fél órát állni hagyunk. A levét kinyomkodjuk, a reszeléket keverőtálba tesszük. Egy savanyú almát lereszelünk, levét kinyomkodva a tálba tesszük. 2 gerezd fokhagymát és egy kisebb hagymát lereszelünk, a többihez adjuk. 100 gramm feta sajtot apróra törünk vagy reszelük, egy csokor (maréknyi) friss kaprot apróra vágunk, ezeket is a cukkinihez keverjük. Két szelet szikkadtabb fehér kenyeret apróra tördelünk. Helyette zsemlemorzsa is használható. Ezeket a hozzávalókat két tojással alaposan összegyúrjuk, sózzuk, borsozzuk (fél tk őröltbors), kicsit állni hagyjuk. Az állaga olyan legyen, hogy összeálljon, tapadjon. Ha hígabb, zsemlemorzsával vagy 1-2 ek búzadarával sűríteni kell. Miután egy kicsit összeállt a massza, kevés olajon teflon sütőben, közepes lángon lapos pogácsaként mindkét felét lassan barnára sütjük.
Nekem elsőre olyan lett az állaga, mint a krumplilángosnak (tócsni), és nem lehetet megfordítani, szétesett (az almáról nem öntöttem le a levet, és a tököt sem nyomtam ki rendesen). A második sor sütése előtt búzadarával sűrítettem (mint a grízgaluskát), szerintem zabpehely is tökéletesen megfelelne, vagy morzsa, hogy a nedvességet felszívja. Utána már szép fasirtokat kaptam. 4-es fokozaton sütöttem (max 6) kb. 6-8 percig mindkét oldalát.
Érdekes módon a kapor dominál benne, kicsit olyan, mint a tökfőzelék sütve, de nagyon kellemes íze volt a fenti salátával. Saláta nélkül joghurtos, zöldfűszeres öntettel tudom elképzelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése