Végre egy jó cikk, ami megerõsít abban, hogy érdemes vegásodni. Azt írja a HS, a finn népszabi, hogy az alacsony kalóriás, növényi étrend csökkenti a szív- és érrendszeri, és rákos megbetegedések gyakroiságát, szemben az állati eredetû élelmiszert fogyasztókkal. A kutatást olyan emberekkel végezték, akik a csökkentett szénhidrát bevitel mellett döntöttek. Az egyik csoport szénhidrát mentesen, fõleg húst evett (atkins diéta), a másik csoport zöldségekkel pótolta a szénhidrátot. A két csoport között kicsi, de statisztikailag szignifikáns eltérés volt a halálozásban, a növényesek javára. Korábbi kisérletekben már kimutatták, hogy a sok húst evõknél gyakrabban fordul elõ alzheimer kór. A szénhidrát szegény diéta cukorbetegeknek és hasra hízó embereknek ajánlott, írják.
Baromi jó. Tegnap este azon gondolkoztam, mikor azt a pocség sültkolbászt ettem salátával, hogy ennek a kolbásznak az íze igazán nem fog hiányozni, ha vega leszek. Gondolkoztam, mi az, amitõl a legnehezebb lenne megválni. A szalámis kenyér nagyon egészségtelen, de kényelmes és gyors reggeli, vacsora, és az íze is egész jó (nátrium glutamát). Helyette lehetne enni vajas kenyeret, piritóst, lekváros kenyeret (szénhidrát!!!), esetleg vajas sajtos melegszendvicset paradicsommal, ami macerásabb, vega pástétomot. A kolbászok, fõleg a paprikások eléggé megfekszik a gyomrom, régen gyomorégést okozott, tudok nélküle élni. A steak már nehezebb ügy, ritkán jutok hozzá, de finom, szeretem. Hamburgert is, amennyire tudom, kerülöm, de azért 1-2 hetente lecsúszik egy-egy, az íze miatt. A rántott hús úgyszint, magam nem sütök, mert idõ igényes, de ha a céges konyhán van, vagy ha anyukám csinál rongyos húst, nem tudnék ellenállni. A halak, fõleg a sült lazac és a tonhalsaláta még biztos hiányozna. Meg a natúr sütött csirke, édes-savanyú csirke, és hasonlók. Ja, meg a lesütött hús (karaj, oldalas), a pörkölt is. A gulyáslevesrõl, és a gyógyító húslevesrõl nem is beszélve.
Kicsit hosszú a lista, amit nélkülözni kellene. Amirõl nehéz lemondani. Mi van a mérleg másik oldalán? Egészség, hosszabb élet. Ez csak 2 dolog. Megéri???
Azon is elgondolkoztam, hogy ha a fejemben már megszületett a (z elvi) döntés, hogy egyszer majd, ha kifogy a hûtõ, már nem veszek több húst, aztán késõbb már nem is fogok enni, akkor miért nem állok át már most? Sajnálom talán azt a pénzt, amit a hûtõbõl kidobunk? De ha minden nappal meghosszabbodna az életbenmaradás esélye? Ha annyi nappal többet élhetnék káros szenvedélyek nélkül? Ez miért nem elég motivációs tényezõ?
Mindenesetre ma próbálom magam, tudok-e jól lakni húsmentesen a céges bulin, és ami még fontosabb, meg tudom-e állni alkohol nélkül? Ez akkor is nehéz, ha kocsival vagyok, hát még ma, mikor a kocsi otthon parkol. Úgy nézek a dologra, mint valami emberkísérlet. Ha nem sikerül, nem fogok összetörni.
1 megjegyzés:
Nem kell magad kínozni a vegizmussal. Az ember mindenevő. Normál étkezéssel a vega és a nemvega is ugyanannyi ideig és ugyanolyan egészségben éli le életét. Sőt! A kiegyensúlyozottabb étrend miatt a nem vega egészségesebb és hosszabb életre számíthat. Nem hiába van szemfogunk és csak egy gyomrunk mint a többi húsevőnek nem pedig 100 m belünk, 3 gyomrunk és őrlőfogaink... Gyereket vegásítani pedig bűntett!
http://szkeptikus.blog.hu/
Megjegyzés küldése