A munkahelyi étkezdében tálcás önkiszolgáló rendszer mûködik: tetszõleges ablakból vehetsz ételt, hozzá salátát, desszertet, üdítõt, a pénztáros a tálca tartalma alapján mond egy árat. Az összeg mindig egy szumma. Miután hosszasan elpolitizálva a kollegákkal az étel nagyja elfogyott, a tálcákkal a futószalaghoz járulunk, s a futószalag elviszi a tálcát a mosóba. Eddig ez volt, és kész. Nemrég megjelentek a futószalag mellett étel kidobó nyílások. kb 18 cm átmérõjû nyílásba kell beönteni a 30 cm átmérõjû tányérról a moslékot, bocsánat, a maradékot. (Moslék azután lesz, miután két páciens is beöntötte már a maradékát, és az keveredik.) Elég nehéz feladat, lévén a tányér jóval nagyobb, a nyílások környéke mindig tele volt mellé ment ételmaradékkal.
Nemrég újítottak: felszereltek valamiféle tölcséreket a nyílásokra, most már többen, pontosabban beletalálnak. Nagyjából ezzel egyidõben megjelent a futószalagos helyiség (tálcaleadó) falán egy statisztika. Statisztika országban élünk, mindent lehet mérni, a mérés alapján javítani. Ez a statisztika valahogy fordítva sült el, legalábbis magamban mindig kinevetem a készítõjét. A grafikon a havonta leadott maradék - moslék, vagy ahogy ôk hívják, bio hulladék alakulását mutatja. És a grafikon büszkén hirdeti, hogy folyamatosan nõ a leadott biohulladék mennyisége.
Gondolom - mert empatikus vagyok, és megpróbálom megérteni a konyhai dolgozók eredeti szándékát - azt akarták kimutatni a grafikonnal, hogy mennyire javul a páciensek célzása, mennyivel jobban sikerül eltalálni a tölcséres moslékos lyukat, vagy azt, hogy mennyivel többen hajlandóak válogatni és kiönteni a tányérjukból a maradékot.
Nekem a számok mást mondanak, és ezért is a gondolatbani megmosolygás. Mert a moslék növekvô mennyisége azt is jelentheti, hogy egyre pocsékabbul fõznek, és egyre többen kénytelenek az egyre több maradékot kosárra dobni.
A szándék talán jó, de a növekvõ moslék mennyiségnek, ha konyhás lennék, nem örülnék annyira. Sokkal boldogabb lennék, ha nem is lenne szükség moslékos gyûjtõkre.
Talán a fenti hercehurca miatt van, hogy mindig megeszem az utolsó falatot is, ne kelljen szégyenszemre a tölcsérbe ügyeskedni a tányért, meg hogy ne rontsam tovább a statisztikájukat. Ami meg is látszik az esti mérlegeléskor.
2 megjegyzés:
hihi;) engem úgy neveltek, hogy ami a tányéron van, meg kell enni. ha magának szed az ember, ez rendben is van, de ha elöre kimért egyenadagot waknak az ember elé, akkor gondok lehetnek... (a mérleggel)
Ha jól néz ki, kiszeded. Ha rossz ízû, kidobod. Ha arra neveltek, hogy mind meg kell enni, kognitív disszonancia, amit fel kell oldani. Megeszed és meghízol, vagy kialakítasz egy betegséget, amivel indoklod, miért nem eszed meg. Allergiám nincs. Szerencsére a mérlegemen még sok a tartalék.
Megjegyzés küldése