2011. december 25., vasárnap

Vega székelykáposzta

Annyira jól sikerült ma a káposzta, hogy gondoltam megosztom a receptet. F Nagy Angéla székelygulyás receptje szerint csináltam, de sertéspörkölt helyett szója-gomba pörkölt volt az alapja. Káposztát otthonról hoztam a múlt hét végén. A szójás-gombás pörkölt ötlete is anyutól jött.

Vegetáriánus székelygulyás

Hozzávalók:

a szója áztatáshoz:
fél zöldségleveskocka
1 kávéskanál füstölt ízû szósz (helyette szójaszósz is jó)
50 deka szójakocka

3-4 evõkanál olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 deka sampion (csiperke) gomba
fél paprika
75 deka savanyú káposzta
1 kávéskanál só
2 kávéskanál pirospaprika
3 babérlevél
õrölt kömény
víz
fél pohár tejföl
fél evõkanál liszt

50 deka szójakockát beáztattam. A pácléhez egy fél zöldségleves kockát oldottam fel forró vízben, és nyomtam bele egy kiskanálnyi füstölt ízû szószt (HP). Ebben a lében kb fél órát ázott a szója. Mivel elég nagy darabok voltak, az áztatás után apróbb, kb 1 centis kockákra vágtam mindet. Amíg a szója ázott, megpucoltam a gombát. 20 deka sampion gombát vékony, fél centis szeletekre vágtam. Egy vöröshagymát felkockáztam, és két evõkanál olajon üvegesre pároltam. Egy fél paprikát belekockáztam, és egy darabig pároltam. Beledobtam a gombát és az apróra vágott 2 gerezd fokhagymát, és folyamatosan kevergetve addig pároltam, amíg a gomba levet eresztett, és a levét elfõtte. A szójakockáról leöntöttem a levét, és amennyire tudtam, ki is nyomkodtam, és a gombához adtam. A gombát és a szóját egy darabig együtt pirítottam, aztán még egy kis olajjal meglocsoltam, pirospaprikával megszórtam, elkevertem, és annyi vízzel öntöttem fel, hogy félig ellepje. Megsóztam, késhegynyi õrölt köménnyel megszórtam, és vagy fél órát alacsony lángon fõztem. Mikor már pörkölt állaga volt, átmostam a savanyú káposztát (hideg vízzel felöntöttem, és a vizet leöntöttem) és a fazékba öntöttem. 3 babérlevelet adtam hozzá, és annyi vízzel engedtem fel, amennyi épp ellepi. Sós volt a káposzta, ezért sózni már nem kellett. Kb fél órát fõztem fedõ alatt, alacsony lángon. Mikor a káposzta már megpuhult, fél pohár (1 dl) tejfölben fél evõkanál lisztet csomó mentesen elkevertem, és ezzel sûrítettem az ételt. Nagyon finom lett. Tejföllel és igazi fehér kenyérrel (francia cipó) ettük. A sûrítés miatt most gerslit (árpagyöngy) nem tettem bele.

Nincsenek megjegyzések: