2018. október 29., hétfő

Téli idõszámítás


Az utóbbi idõben sokat beszélnek róla, hogy el kellene törölni az óraátállítást. Most aktuális a kérdés, a héten "elvettek" egy órát a nappalból. Elõtte fél 6-kor, tegnaptól már fél 5-tõl sötétedik. Nem jó, mert a télen fél négykor lesz naplemente, s sötétben jövök dolgozni és sötétben megyek haza. Ha napot akarok látni, délben ki kell menni sétálni, s ezt nem lehet mindig megoldani. A d vitamin hiány valós probléma lehet, már most ki lehetek fogyva, már most elegem van a télbõl, pedig még csak épp elkezdõdött.

Épp jókor jött a havazás. Ma reggel még száraz volt minden, mínusz 3 fok (szerencsére tegnap bevettem a kinti virágokat telelni, meg elpakoltam a kerti bútorokat a tárolóba), munkába beérve elkezdett esni, és esett vagy 3 centi hó, sûrû pelyhekben, aztán szépen szállingózva. Nem fog megmaradni, most ugyan hideg van, de süt a nap, és holnap utánra +1 fokot jósolnak esõvel.

A kevés hó arra jó, hogy elakadjanak a buszok. Jó, ez itt nem jellemzõ, csak kicsit korai, még nem mindenki tette fel a téli kerekeket. A követségre akartam menni az okt 23-i ünnepségre, s nézem a busz menetrendet, mikor induljak. Ott látom, hogy a buszok Kelet-Helsinkiben állnak, baleset miatt áll a forgalom. Nem baj, autóval is tudok menni (csak legyen parkolóhely), már a múlt héten feltettem a szöges téligumikat. Elõttem 2 diplomata autó óvatosan hajtanak, még nyári gumival, lassan indulnak, és lassan fordulnak a nagykövetség utcájába. Csúszik, de fognak a szögek. (Piros lámpánál kipróbáltam, ABS nincs, nem kattog a fékpedál, de nem csúszik, megáll - a hibrid autó valami induktív tekercsekkel fékez, biztosnak tûnik.)

Nem is, a hó arra jó, és azért szeretem, mert világosabb lesz tõle, visszaveri, felerõsíti a fényt. Ha hó van, jól van. Ha nincs hó, ha minden szürke, szeles, vagy apró szemû esõ esik, azt nem szeretem, az elmúlásra és a magányra emlékeztet. (Õsz volt, mikor elõször Finnországba kerültem, hideg volt, esett, és egyedül voltam. A katonaságot leszámítva akkor voltam elõször család és gyerekek nélkül.)

Ha le kellene tenni a garast, azt mondanám, hogy maradjon a nyári idõszámítás, hogy délután, munkából haza menet legyen egy kis világos. Vagy legyen mindig hó, állítsunk órát akkor, mikor fehér a táj.

Szavazzuk meg, hogy legyen mindig tél.
[Ha oda jutok, itt szép havas képek lesznek. Gyere vissza holnap]

Nincsenek megjegyzések: